Baarmoederhalskanker: alvast een goed punt voor het vaccin

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 24/06/2011 - 10h20
-A +A

Het zal nog jaren duren voor we met zekerheid kunnen zeggen of het vaccin tegen het papillomavirus het aantal gevallen van baarmoederhalskanker effectief doet dalen. Maar uit Australië komen nu toch al de eerste positieve resultaten. Het land is als eerste gestart met de systematische inenting van jonge meisjes.

PUB

Het aantal precancereuze letsels is in 3 jaar met de helft gedaald

Australië is in 2007 begonnen met de vaccinatie van jonge meisjes. In 2009 werd de vaccinatiegraad geschat op 79% bij meisjes uit het zesde leerjaar en op 71% bij meisjes in het eerste middelbaar.  Om de doeltreffendheid van het vaccin tegen baarmoederhalskanker te evalueren, hebben onderzoekers het aantal en de graad van de precancereuze letsels vergeleken vóór en 3 jaar na de invoering van het vaccin. Zo stelden ze een daling met 50% van het aantal precancereuze letsels vast bij meisjes die gevaccineerd waren. Ze verwachten dan ook een reële daling van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker. In België zijn op dit moment twee vaccins beschikbaar, Gardasil® en Cervarix®. De vaccinatie is gratis voor meisjes jonger dan 14 en voor meisjes tussen 15 en 23 jaar die nog geen seksuele betrekkingen hebben gehad of die sinds minder dan een jaar seksueel actief zijn.

Screening op baarmoederhalskanker via uitstrijkje blijft nodig!

De vaccinatie maakt het opsporingsonderzoek via een uitstrijkje niet overbodig. Het vaccin zorgt maar voor een bescherming tegen 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. De overige 30% kan vroegtijdig worden opgespoord door regelmatig een uitstrijkje te nemen.

Concreet betekent dit dat alle vrouwen tussen 25 en 65, of ze nu gevaccineerd zijn of niet, een uitstrijkje moeten laten nemen. De eerste twee uitstrijkjes gebeuren met een interval van één jaar en als het resultaat negatief is, wordt het uitstrijkje dan om de drie jaar herhaald.

Ter herinnering: baarmoederhalskanker is de op één na meest voorkomende kanker bij vrouwen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 24/06/2011 - 10h20

The Lancet, Vol.377, 18 juni 2011 ; Persbericht Sanofi pasteur MSD, 20 juni 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rodehond grensoverschrijdend Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Tien jaar vaccinatie tegen rodehond in de Verenigde Staten is uitgedraaid op een sisser. De reden: het vaccin werd enkel toegediend in de Verenigde Staten zelf, waarbij geen rekening werd gehouden met de immigratie van Mexicanen en de inwijking uit d...

Meer artikels