• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    5 mening
  • Commentaren (0)

Avocado's en sport

Avocado's en sport "Dat komt niet op mijn bord: veel te vet!". Zo reageren de meeste sporters als ze het woord 'avocado' horen vallen. Hoe jammer!

Enkele "vetlessen"

De avocado bevat inderdaad ongeveer 20 % vet. Maar het gaat vooral om oleïnezuur, hetzelfde essentiële vetzuur waaraan olijfolie zijn beschermend effect dankt op hart en bloedvaten. Bovendien bevat de vrucht ook lecithine, een essentiële voedingsstof. Ze speelt namelijk een rol bij de organisatie van het handelingscentrum in de hersenen en de zenuwprikkeloverdracht in de spieren. Da's heel belangrijk voor sporters! Verder regelt ze ook mee het cholesterolgehalte in het bloed: ze verlaagt het als het te hoog is en omgekeerd.

Voor en na de inspanning

Atleten doen er dan ook goed aan om deze vrucht op te nemen in hun voedingspatroon. Ze mogen ze zeker verorberen vóór de inspanning, want de avocado is vezelarm. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen vóór een marathon, want dan zijn alle producten te mijden die het maagslijmvlies irriteren. Na de inspanning geeft zijn hoge mineralengehalte (kalium, calcium, magnesium) hem een sterk alkaliniserend vermogen, waardoor hij actief zure afvalstoffen kan helpen te neutraliseren. Ander voordeel: de avocado bevat bactericide stoffen en draagt op zijn manier bij tot de bescherming van onze vaak door training geteisterde darmflora. Bovendien kan hij bogen op verschillende voedingsrecords. Zo is hij de kampioen van de vitamine E, en daarvan is bekend dat ze kanker en hart- en vaatziekten helpt te voorkomen. Hij bevat ook veel luteïne, die onder meer in het netvlies zit en bijdraagt tot de preventie van cataract. En ook inzake glutathion is hij nog altijd koploper. Glutathion is een zwavelverbinding die essentieel is voor de ontgiftende werking van de lever. Tot slot scoort hij het best qua bètasitosterol-gehalte. Deze molecule behoort tot de familie van de fytosterolen, met andere woorden: plantaardige stoffen die bepaalde gelijkenissen vertonen met steroïde hormonen en daardoor een rol kunnen spelen bij de stofwisseling. Zo is gebleken dat bètasitosterol de overtollige cholesterol verlaagt en vooral de hormonale veranderingen afremt die prostaatkanker veroorzaken. Maar de avocado heeft nog andere kwaliteiten die kankerspecialisten zullen interesseren. Onder meer zijn opmerkelijke gehalte aan D-mannoheptulose. Deze molecule vertraagt het metabolisme van de kankercellen en remt dus hun groei af. Ook hier verpulvert de avocado alle records!

Artikel gepubliceerd door op 13/12/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Voeding vóór een wedstrijd

  • Het is de bedoeling een zo groot mogelijke glycogeenreserve aan te leggen. 
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating