Anne Pensis, Dierenarts

Autoreizen: een nachtmerrie voor sommige honden en katten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/09/2015 - 10h03
-A +A

Blaffen, overmatig kwijlen, misselijkheid of braken: is met uw vriend in de auto reizen een nachtmerrie?! Er bestaan oplossingen om het tijdens de rit hem en u comfortabeler te maken. Meteen gaat uw veiligheid op de weg er ook stukken op vooruit!

Stress en problemen bij het transport

Sommige honden en katten ervaren autoritten als echt stresserend gebeurtenissen. Deze stress uit zich in onophoudelijk blaffen of miauwen, trillen of een ineengedoken in een hoekje van de auto kruipen. De stress kan ook overmatig kwijlen en misselijkheid of braken veroorzaken. Maar deze spijsverteringsstoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door echte wagenziekte, waarbij het braken niet veroorzaakt wordt door angst, maar door een verstoring van het evenwichtsorgaan dat zich in het binnenoor bevindt. Terwijl de problemen die te wijten zijn aan stress in de loop van de tijd kunnen verdwijnen omdat uw vriend zich aan zijn nieuwe reisgewoonten aanpast, kan de misselijkheid die door wagenziekte wordt veroorzaakt, heel het leven van het dier blijven aanhouden. Het is wel zo dat jonge honden en katten vaker het slachtoffer blijken te zijn. U mag in elk geval nooit een gestresseerd dier of een dier met wagenziekte straffen: hij heeft namelijk geen schuld aan deze onaangename situatie en het enige effect dat uw berisping zal hebben, is dat de reeds aanwezige stress alleen maar erger zal worden!

Zonder problemen met een huisdier in de auto reizen

Om het risico van angst tijdens autoritten te beperken, is het belangrijk dat u uw pup of kitten al van jongs af aan aan dit transportmiddel gewend maakt. Begin met korte ritjes en voer de afgelegde weg geleidelijk op. Zorg er ook voor dat uw hond de auto met aangename momenten associeert: neem hem mee voor een wandeling in het bos en vermijd dat u hem alleen maar voor bezoekjes aan de dierenarts in de auto meeneemt! Als u op vakantie gaat, als u lange afstanden aflegt, moet u erop letten dat u minstens om de twee uren stopt om uw hond even te laten drinken en zijn pootjes te strekken.Let in de zomer ook op de temperatuur in de auto: uitdroging en zonneslagen vormen een reëel risico! Ten slotte moet u er omwille van uw veiligheid aan denken dat u uw hond in een transportmand of achter een speciaal rooster plaatst.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 04/04/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/09/2015 - 10h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Geef uw nieuwe pup een warm onthaal! Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Denkt u eraan een hondje in huis te nemen? Zijn aankomst bij u thuis, het afscheid van zijn moeder, zijn broers en zussen en het moeten wennen aan een nieuwe omgeving zorgen vaak voor behoorlijk wat stress . Probeer die stress tot een minimum beperke...

Op zomervakantie met je hond Gepubliceerd op 07/07/2014 - 10h24

De zomer is in aantocht! Gaat uw hond mee op reis? Vergeet niet na te gaan of zijn gezondheidsboekje in orde is en of u in het bezit bent van alles wat u nodig hebt om met hem op vakantie te vertrekken.

Meer artikels