Atrofische vaginitis: er bestaan oplossingen!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/12/2015 - 15h43
-A +A

In de menopauze krijgen de geslachtszone en de buitenste urinewegen minder hormonen. De meeste vrouwen krijgen daardoor last van atrofische vaginitis of urogenitale atrofie, al gaat dat niet altijd gepaard met klachten. Kent u deze aandoening?

PUB

Atrofische vaginitis: gevoelige zone in gevaar!

Het mechanisme van atrofische vaginitis is eenvoudig. Door de afwezigheid van de hormonen worden de weefsels van de vaginale zone niet langer gevoed zoals voorheen. Gevolg: de huid en de slijmvliezen worden dunner en brozer. De vagina wordt niet langer ‘gesmeerd’, of toch niet meer op optimale wijze. Ze wordt korter en minder elastisch. Ook de schaamlippen worden kleiner en ze worden bleker.

De meeste patiënten krijgen met dit fenomeen af te rekenen: "Naar schatting 40 tot 70% van de vrouwen krijgt er vanaf de menopauze last van, en eenmaal de 65voorbij stijgt dat aantal nog verder", aldus prof. Rozenberg, gynaecoloog in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en voorzitter van de Belgische Vereniging voor de Menopauze. "Maar dat betekent niet dat alle patiënten symptomen hebben of voor hun klachten behandeld moeten worden."

Symptomen van atrofische vaginitis

Er zijn twee grote groepen van symptomen.

Seksuele symptomen: omdat de vagina brozer en minder soepel is en omdat ze minder makkelijk vochtig wordt, wordt geslachtsgemeenschap moeilijker en soms zelfs pijnlijk. Vrouwen kunnen daardoor moeite hebben om tijdens het vrijen nog te genieten. Soms treedt er zelfs bloedverlies op. Bovendien verandert de vaginale  flora, waardoor ze makkelijker vaginale infecties oplopen.

Symptomen van de urinewegen: aangezien de weefsels van de hele zone aangetast zijn, wordt ook het urinewegstelsel brozer. Ook urineweginfecties - zoals blaasontstekingen - komen daardoor meer voor.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/12/2015 - 15h43

Pr Serge Rozenberg, gynécologue au CHU Saint-Pierre et secrétaire de la Belgian Menopause Society.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Witverlies? Misschien is het wel vaginitis… Geüpdatet op 06/03/2012 - 14h41

Vaginitis is een ontsteking van de vagina als gevolg van een bacterie, een schimmel, een virus, de hormonen, enz. De symptomen zijn wel altijd min of meer dezelfde, vooral dan witverlies of leucorree, jeuk en pijn bij het plassen of het vrijen.

Vaginitis: hoe voorkomen? Geüpdatet op 26/04/2005 - 00h00

Vaginitis bestaat in diverse vormen. Daarom is het ook zo belangrijk een arts te raadplegen vóór u het gaat behandelen. De meest voorkomende infecties worden veroorzaakt door een bacterie of een schimmel. Middels enkele voorzorgen kan het optreden of...

Meer artikels