• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Atrofische vaginitis: er bestaan oplossingen!

Atrofische vaginitis: er bestaan oplossingen!

In de menopauze krijgen de geslachtszone en de buitenste urinewegen minder hormonen. De meeste vrouwen krijgen daardoor last van atrofische vaginitis of urogenitale atrofie, al gaat dat niet altijd gepaard met klachten. Kent u deze aandoening?

Atrofische vaginitis: gevoelige zone in gevaar!

Het mechanisme van atrofische vaginitis is eenvoudig. Door de afwezigheid van de hormonen worden de weefsels van de vaginale zone niet langer gevoed zoals voorheen. Gevolg: de huid en de slijmvliezen worden dunner en brozer. De vagina wordt niet langer ‘gesmeerd’, of toch niet meer op optimale wijze. Ze wordt korter en minder elastisch. Ook de schaamlippen worden kleiner en ze worden bleker.

De meeste patiënten krijgen met dit fenomeen af te rekenen: "Naar schatting 40 tot 70% van de vrouwen krijgt er vanaf de menopauze last van, en eenmaal de 65voorbij stijgt dat aantal nog verder", aldus prof. Rozenberg, gynaecoloog in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en voorzitter van de Belgische Vereniging voor de Menopauze. "Maar dat betekent niet dat alle patiënten symptomen hebben of voor hun klachten behandeld moeten worden."

Symptomen van atrofische vaginitis

Er zijn twee grote groepen van symptomen.

Seksuele symptomen: omdat de vagina brozer en minder soepel is en omdat ze minder makkelijk vochtig wordt, wordt geslachtsgemeenschap moeilijker en soms zelfs pijnlijk. Vrouwen kunnen daardoor moeite hebben om tijdens het vrijen nog te genieten. Soms treedt er zelfs bloedverlies op. Bovendien verandert de vaginale  flora, waardoor ze makkelijker vaginale infecties oplopen.

Symptomen van de urinewegen: aangezien de weefsels van de hele zone aangetast zijn, wordt ook het urinewegstelsel brozer. Ook urineweginfecties - zoals blaasontstekingen - komen daardoor meer voor.

Artikel gepubliceerd door op 08/12/2015

Bronnen: Pr Serge Rozenberg, gynécologue au CHU Saint-Pierre et secrétaire de la Belgian Menopause Society.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden