• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Atleetvoet? Niet bij mij!

Atleetvoet? Niet bij mij!

Atleetvoet is een vaak voorkomende aandoening bij sporters. Ze wordt veroorzaakt door een heel besmettelijke schimmel en wordt opgelopen als men bijvoorbeeld op blote voeten in douches, kleedhokjes of rond het zwembad loopt. Ook zweten in sportschoenen en het dragen van laarzen bij onder meer zeelui werkt het ontstaan van atleetvoet in de hand.

Schimmels die de tenen aantasten

Atleetvoet is een infectie door een microscopisch kleine schimmel (dermatofyten). Die nestelt zich het vaakst tussen de tenen en veroorzaakt er rode plekken, afschilfering van de huid en zelfs blaren. Atleetvoet kan barstjes of (kleine of grotere) kloven veroorzaken en doet een branderig gevoel of jeuk ontstaan.
De wondjes ontstaan meestal diep in de huidplooi. Die wordt rood, barst open en begint te irriteren. De aangetaste zone kan fel jeuken.

Hoe wordt atleetvoet behandeld?

Zoals de meeste schimmels is atleetvoet goedaardig. De aandoening kan op een maand tijd genezen met een schimmelwerend middel en het toepassen van een goede hygiëne. Meestal wordt daarvoor een gel gebruikt die op de huid gewreven wordt. In ernstige gevallen of bij herhaaldelijk hervallen worden schimmelwerende middelen voorgeschreven die via orale weg in te nemen zijn (pilletjes).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 25/05/2010

Bronnen: Manuel Merck, Encyclopédie médicale, Uitgeverij Larousse.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden