Atleetvoet? Niet bij mij!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/04/2016 - 10h13
-A +A

Atleetvoet is een vaak voorkomende aandoening bij sporters. Ze wordt veroorzaakt door een heel besmettelijke schimmel en wordt opgelopen als men bijvoorbeeld op blote voeten in douches, kleedhokjes of rond het zwembad loopt. Ook zweten in sportschoenen en het dragen van laarzen bij onder meer zeelui werkt het ontstaan van atleetvoet in de hand.

PUB

Schimmels die de tenen aantasten

Atleetvoet is een infectie door een microscopisch kleine schimmel (dermatofyten). Die nestelt zich het vaakst tussen de tenen en veroorzaakt er rode plekken, afschilfering van de huid en zelfs blaren. Atleetvoet kan barstjes of (kleine of grotere) kloven veroorzaken en doet een branderig gevoel of jeuk ontstaan.
De wondjes ontstaan meestal diep in de huidplooi. Die wordt rood, barst open en begint te irriteren. De aangetaste zone kan fel jeuken.

Hoe wordt atleetvoet behandeld?

Zoals de meeste schimmels is atleetvoet goedaardig. De aandoening kan op een maand tijd genezen met een schimmelwerend middel en het toepassen van een goede hygiëne. Meestal wordt daarvoor een gel gebruikt die op de huid gewreven wordt. In ernstige gevallen of bij herhaaldelijk hervallen worden schimmelwerende middelen voorgeschreven die via orale weg in te nemen zijn (pilletjes).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/04/2016 - 10h13

Manuel Merck, Encyclopédie médicale, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sporters, verzorg uw voeten! Gepubliceerd op 07/07/2015 - 12h01

Sport en gezondheid gaan goed samen. Of sport ook zo gezond is voor de voeten, is een andere vraag. Zweten, wrijving, infecties zijn schering en inslag in de schoenen van de atleten, zelfs van de zondagse! Jammer, want met enkele goede gewoonten kunn...

Ik heb jeuk tussen mijn tenen Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h16

Kriebelt en jeukt het tussen uw tenen? Misschien hebt u wel last van schimmel. Hoe behandelt u ongewenste schimmels en vooral: hoe voorkomt u ze. We verklappen u onze keukengeheimen!

Houd uw voeten gezond Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h00

Onze voeten zijn een kostbaar goed: ze houden ons mobiel en dus letterlijk op de been. Op naaldhakken of in lederen laarzen, we leggen in de loop van ons leven tussen de 100 en 180.000 kilometer af. Toch verwaarlozen we ze vaak en worden ze weggestop...

Meer artikels