Atherosclerose van de onderste ledematen: nieuwe hoop

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00
-A +A

Injectie van beenmergstamcellen in de behandeling van atheromatose van de onderste ledematen is heel hoopgevend.

PUB

Een groep Japanse onderzoekers testten de techniek uit bij 17 patiënten van gemiddeld 60 jaar met een ernstige atheromatose van de onderste ledematen. De techniek bestond uit de afname van beenmerg onder narcose (algemene verdoving) om een hoeveelheid stamcellen (die hun differentiatievermogen behouden) te verzamelen. Die stamcellen werden dan bij de patiënt geïnjecteerd in de kuitspieren.Eén maand later hadden 37 patiënten minder pijn of geen pijn meer. Zes van de 10 patiënten met zweren van het onderbeen, vertoonde eveneens een verbetering, en bij 15 van de 20 patiënten bij wie een amputatie van tenen onafwendbaar leek, kon daarvan worden afgezien.De gunstige effecten hielden 6 maanden na de behandeling aan.Die resultaten moeten uiteraard nog worden bevestigd door andere studies, maar indiende resultaten positief zijn, zou dat een echte aanwinst zijn in de behandeling van deze doorgaans zeer ernstige tot zelfs fatale aandoening.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 17/09/2002 - 00h00 The Lancet, 360: 427-435, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb beenmerg gegeven, waarom u niet? Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h36

Ik heb me ingeschreven in het register in een ietwat aparte context en ik ben opgeroepen om beenmerg te doneren . De kans dat zoiets gebeurt, is normaal vrij klein zijn. Vandaag wil ik hierover getuigen om komaf te maken met de foute voorstellingen d...

Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Nieuwe hoop voor hartpatiënten Geüpdatet op 21/01/2003 - 00h00

Een wereldprimeur in België. Als deze resultaten worden bevestigd, zou harttransplantatie een tweedelijnsbehandeling kunnen worden bij patiënten die een zwaar infarct hebben doorgemaakt.

Meer artikels