Astmapatiënten op afstand volgen via een draagbare telefoon

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 10/11/2001 - 00h00
-A +A

De geluiden van de ademhaling kunnen via een draagbare telefoon worden overbracht in een computer die de kenmerkende afwijkingen kan herkennen. Dat opent nieuwe perspectieven om ademhalingsproblemen te volgen.

PUB

Draagbare telefoon, een diagnostisch middel!...

De analyse van de geluiden die tijdens de ademhaling worden voorgebracht, geeft een goed idee over de activiteit van het astma. Volgens een originele studie kan de ademhaling zeer eenvoudig worden geregistreerd met behulp van een mobiele telefoon die op de hals ter hoogte van de trachea (of de luchtpijpen) wordt aangebracht. Zo kunnen astmapatiënten niet worden onderscheiden van personen zonder astma. Een dergelijk systeem zou ook kunnen worden toegepast om de patiënten te volgen of om het effect van luchtvervuiling op de longfunctie te onderzoeken.Die hypothese werd getoetst bij 20 patiënten, van wie er 7 aan astma leden. Aan de vrijwilligers werd gevraagd de microfoon van een klassieke mobiele telefoon op de trachea te plaatsen en dan minstens vijfmaal door de mond in- en uit te ademen. Het signaal werd geregistreerd met een gratis dienst die beschikbaar is op het Internet. Het audiobestand werd rechtstreeks via e-mail naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd voor analyse door een computer. Met aangepaste software kan men dan in nauwelijks 5 minuten tijd een spectrogram van de geluiden opmaken.Door vergelijking van de verschillende spectrogrammen kon men ademhalingsafwijkingen in het licht stellen bij 5 patiënten, meestal astmapatiënten die niet goed onder controle waren met de behandeling, en patiënten met astma bij inspanning.

... een instrument om de luchtvervuiling te controleren!

Die bemoedigende resultaten tonen aan dat het mogelijk is de geluiden van de ademhaling op afstand te registreren, via het Internet te versturen en zeer snel in een gespecialiseerd laboratorium te laten analyseren zonder zich daarvoor te moeten verplaatsen. Nu moet wel nog worden nagegaan of die techniek van nut is op medisch vlak. Ze zou met name bijzonder interessant kunnen zijn om patiënten met inspanningsgebonden astma te volgen, maar ook om het effect van pieken van luchtvervuiling op de longfunctie te meten.

Deze aanmoedigende resultaten tonen dat het heel goed mogelijk is op afstand goede opnames te bekomen van de ademhaling, ze via internet over te brengen en ze zeer snel te analyseren zonder naar een gespecialiseerd labo te gaan. Bljft nu nog het belang van deze techniek op medisch vlak te valideren. Zulk een techniek zou bijvoorbeeld bijzonder interessant kunnen zijn voor de opvolging van patiënten met inspanningsastma en eveneens voor het meten van de effecten van pollutiepieken op de ademhalingsfuncties.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 10/11/2001 - 00h00 The Lancet, 358: 1343-1344, 20 oktober 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mobiele telefoons: de twijfels blijven Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Er wordt onderzocht, geverifieerd, getest en nog eens onderzocht, maar toch kunnen wetenschappers niet met zekerheid aantonen dat de mobiele telefoon gevaarlijk is voor de gezondheid en ook niet dat het toestel verantwoordelijk zou zijn voor het toeg...

Astma: een winnende combinatie Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Inhalatiecorticoïden zijn zeer doeltreffend en verlagen bovendien de kans op ziekenhuisopname bij astmapatiënten. Het wordt dan ook aanbevolen een kortwerkende bronchodilatator te combineren met een corticoïd dat op langere termijn werkt.

Astma: opgelet voor schimmels! Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Welke van de volgende drie allergenen zouden astma bij volwassenen verergeren: pollen, kattenhaar of schimmels?

Astma: doe een beroep op uw huisarts! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h29

We zitten midden in het allergieseizoen. Het is dus ook de periode van de astma -aanvallen, die vaak geassocieerd worden met seizoensallergieën, maar die zich ook het hele jaar kunnen voordoen. Wat is de rol van uw huisarts in de strijd tegen astma ?...

Meer artikels