• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Astma: wat als antibiotica een aanval zouden verminderen?

Astma: wat als antibiotica een aanval zouden verminderen?Hoewel astma goed kan worden behandeld met basisgeneesmiddelen, kunnen er zich toch astma-aanvallen voordoen. Een preliminaire studie suggereert dat bepaalde antibiotica zelfs in afwezigheid van een infectie de symptomen van een astma-aanval kunnen verlichten.

Welke behandeling tegen astma-aanvallen?

Vandaag is astma een behandelbare ziekte. Er zijn grofweg twee behandelingstypes die kunnen gecombineerd worden: een bronchodilatator, waarmee de astma-aanval kan worden verlicht, en een basisbehandeling inhalatiecorticoïden), om te vermijden dat de aanvallen terugkeren. Zelfs als de behandeling trouw wordt gevolgd, kunnen er toch aanvallen optreden. Artsen spreken dan van een zogenaamde exacerbatie. Verschillende factoren kunnen hun terugkeer bevorderen: van allergenen tot vervuiling of stress. Maar een van de meest voorkomende oorzaken is het optreden van een infectie. Bij jonge kinderen wordt een infectie door bepaalde virussen in verband gebracht met symptomen zoals een piepende ademhaling. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bronchiolitis. Dit fenomeen kan zich ook bij volwassenen voordoen.

Wanneer de ontstekingssymptomen snel zichtbaar zijn, vormt het voorschrijven van antibiotica geen enkel probleem. Maar als er geen tekenen van infectie zijn, wordt algemeen aanbevolen geen antibiotica te gebruiken.
Maar als de hypothese dat een astma-exacerbatie kan worden veroorzaakt door een infectie klopt, kan men zich afvragen of het voorschrijven van antibiotica zonder zichtbare infectie niet zou kunnen helpen om de symptomen van een aanval doeltreffender aan te pakken.

Sommige antibiotica verlichten de symptomen van een aanval

De effecten van een behandeling met antibiotica werden getest bij 278 volwassenen met een exacerbatie van hun astma sedert minder dan 24 uur.
Naast hun gebruikelijke behandeling kreeg de helft van hen antibiotica (telithromycine, dagelijkse orale inname) en de helft een placebo. De zelfbeoordeling van de symptomen op een schaal van 0 tot 7 (gedurende vier dagen) is duidelijk in het voordeel van de antibiotica. De astmasymptomen waren namelijk sterker verminderd bij de behandelde groep.

Dit resultaat is bijzonder interessant, maar volgens de auteurs moet het worden bevestigd door andere ernstige studies en is het veel te vroeg om eruit te besluiten dat men systematisch antibiotica moet voorschrijven bij een exacerbatie van astma.

Artikel gepubliceerd door op 25/07/2006

Bronnen: New England Journal of Medicine, p, 354: 1589-1600 en 1632-1634, 13 april 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Astma: wat we erover moeten weten

 • Astma is een aandoening van de luchtwegen, gekarakteriseerd door aanvallen van 'naar adem snakken' vanwege een ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating