• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Astma: tomaten kunnen helpen

Astma: tomaten kunnen helpenEen voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst van de ziekte zou kunnen doen dalen. Maar dat zou wel het geval zijn wat tomaten betreft.

De populaire tomaat

De tomaat is de lievelingsgroente, of eerder lievelingsfruit volgens de botanische oorsprong, van de Belgen. Ze is bijzonder rijk een lycopeen, een plantaardig pigment van de familie van de carotenoïden. Dit krachtig anti-oxidant heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid, en niet van de minste.

Elke dag een dosis lycopeen...

Bij de preventie van kanker is de meest uitgesproken bescherming die lycopeen biedt, de bescherming tegen prostaatkanker, longkanker en maagkanker, ook al is het nog altijd moeilijk om het oorzakelijk verband aan te tonen. Verwarring met een ander bestanddeel of andere bestanddelen van de tomaat mogen niet uitgesloten worden.
Op cardiovasculair vlak, is lycopeen bijzonder actief bij de reductie van de oxidatie van de zogenaamde slechte cholesterol. Daarnaast zou het ook bescherming bieden tegen het optreden van atherosclerose.
Mensen met een verhoogde aanvoer van lycopeen zouden een minder hoog risico op melanoom hebben. Lycopeen zou bovendien een foto-beschermend effect hebben.
Tenslotte wijzen epidemiologische gegevens er op dat de consumptie van lycopeen een positieve correlatie vertoont met de botmassa bij vrouwen die nog niet in de menopauze zijn en zou het ook een rol spelen bij de preventie van oogaandoeningen (cataract, leeftijdsgebonden maculadegeneratie).

Artikel gepubliceerd door op 22/04/2008

Bronnen: Wood LG, Free Radic Res. 2008 Jan;42(1):94-102.

Vindt u het artikel interessant?