Astma: tomaten kunnen helpen

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 22/04/2008 - 00h00
-A +A

Een voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst van de ziekte zou kunnen doen dalen. Maar dat zou wel het geval zijn wat tomaten betreft.

PUB

De populaire tomaat

De tomaat is de lievelingsgroente, of eerder lievelingsfruit volgens de botanische oorsprong, van de Belgen. Ze is bijzonder rijk een lycopeen, een plantaardig pigment van de familie van de carotenoïden. Dit krachtig anti-oxidant heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid, en niet van de minste.

Elke dag een dosis lycopeen...

Bij de preventie van kanker is de meest uitgesproken bescherming die lycopeen biedt, de bescherming tegen prostaatkanker, longkanker en maagkanker, ook al is het nog altijd moeilijk om het oorzakelijk verband aan te tonen. Verwarring met een ander bestanddeel of andere bestanddelen van de tomaat mogen niet uitgesloten worden.
Op cardiovasculair vlak, is lycopeen bijzonder actief bij de reductie van de oxidatie van de zogenaamde slechte cholesterol. Daarnaast zou het ook bescherming bieden tegen het optreden van atherosclerose.
Mensen met een verhoogde aanvoer van lycopeen zouden een minder hoog risico op melanoom hebben. Lycopeen zou bovendien een foto-beschermend effect hebben.
Tenslotte wijzen epidemiologische gegevens er op dat de consumptie van lycopeen een positieve correlatie vertoont met de botmassa bij vrouwen die nog niet in de menopauze zijn en zou het ook een rol spelen bij de preventie van oogaandoeningen (cataract, leeftijdsgebonden maculadegeneratie).

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 22/04/2008 - 00h00 Wood LG, Free Radic Res. 2008 Jan;42(1):94-102.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rode tomaat en lycopeen... Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Lycopeen is het belangrijkste pigment in de tomaat . Het is een krachtig antioxidant dat bescherming biedt tegen kanker, hartinfarct of cataract. Het is ook een van de pijlers van de nutricosmetica.

Zin en onzin van lycopeensupplementen Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Mannen die van gerechten houden met tomaten lopen minder risico op prostaatkanker. Lange tijd werd gedacht dat lycopeen de belangrijkste beschermingsfactor was. Nu blijkt echter dat lycopeen niet 'alléén handelt'...

Tomaat beschermt mogelijk tegen kanker en hartinfarct Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De tomaat is een van de lievelingsgroenten van de Belg. Die populariteit is te verklaren door de smaak en de vele variëteiten en manieren van bereiding die er zijn. Maar de groente heeft ook een gunstige invloed op de gezondheid.

Kankerwerend: tomaten gestoofd in een beetje olijfolie! Gepubliceerd op 20/08/2013 - 11h26

Tomaten zijn goed voor de gezondheid, maar gestoofd in een scheutje olijfolie zijn ze nog beter. Door het kookproces stijgt namelijk het gehalte aan lycopeen, een carotenoïde met antioxidatieve eigenschappen dat kanker helpt voorkomen, vooral dan pro...

Meer artikels