Astma: stabiele of aanpasbare dosis?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/07/2005 - 00h00
-A +A

Astmabehandelingen hebben een dubbel doel: de symptomen beheersen en de bronchiënontsteking behandelen. Er bestaan twee behandelingsmethoden: één met stabiele en één met aanpasbare dosis. De resultaten van een vergelijkende studie zijn overduidelijk: een onderhoudsbehandeling met stabiele dosis maakt een betere astmabeheersing mogelijk.

PUB

De Concept-studie werd ontwikkeld om na te gaan wat het doeltreffendste therapeutische schema is bij astma. Er namen 344 volwassen patiënten aan deel met blijvend astma dat onvoldoende beheerst werd door drie maanden inhalatiecorticotherapie met matige dosis. De patiënten werden ingedeeld in twee groepen: de enen kregen een onderhoudsbehandeling met stabiele dosis, met de vaste combinatie fluticason/salmeterol 250/50, met één inhalatie twee keer per dag. De anderen kregen een basisbehandeling met aanpasbare dosis, met de combinatie budesonide/formoterol 200/6, met twee inhalaties tweemaal per dag.

Tijdens de eerste vier weken volgden beide groepen een stabiel behandelingsschema, om na te gaan of astmabeheersing mogelijk was. Tijdens de tweede fase van de studie kregen de gestabiliseerde patiënten de behandeling met stabiele of aanpasbare dosis. In het laatste geval werd de begindosis van twee inhalaties twee keer per dag verminderd tot één inhalatie twee keer per dag en vervolgens één inhalatie per dag. Als hun toestand verergerde, schakelden de patiënten weer over op het klassieke behandelingsschema.

Na één jaar follow-up bleek dat de patiënten die een stabiele dosis kregen, meer symptoomvrije dagen hadden dan de patiënten die een aanpasbare dosis kregen. Dat verschil staat gelijk met 32 symptoomvrije extra dagen. Het exacerbatierisico (ziekenhuisopname, behandeling met orale corticoïden) daalde met 47 % bij de behandeling met stabiele dosis.

Conclusie: de methode met stabiele dosis geniet de voorkeur. Ze biedt immers een betere astmabeheersing en doet het risico op ernstige exacerbaties dalen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/07/2005 - 00h00 Fitzgerald J.M. et coll., Clinical Therapeutics, 27 : 393-407, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
MIROIR Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

MIROIR is een studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het INRA bij de Belgische bevolking en door Artsenkrant bij de artsen. De studie werd gesponsord door AstraZeneca, één van de wereldleiders wat betreft de behandeling van astma.

Kan ik mijn astma echt onder controle krijgen? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Astma is een ziekte die behandeling vraagt en waar we ook vat op kunnen krijgen . We hadden een interview met een patiënte over haar ziekte en hoe ze de aandoening onder controle leerde krijgen. Dankzij het programma voor astma-educatie voelt Marie-P...

Roken en astma: redde wie zich redden kan! Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Astma is een ziekte die niet altijd goed begrepen wordt door wie eraan lijdt. Ze omvat twee specifieke aspecten: de ene - bronchoconstrictie of de astma-aanval - is goed zichtbaar, de andere - ontsteking van de bronchiën - niet. De eerste wordt behan...

Meer artikels