Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman

Astma: opgelet voor schimmels!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00
-A +A

Welke van de volgende drie allergenen zouden astma bij volwassenen verergeren: pollen, kattenhaar of schimmels?

Meer dan 1.130 astmapatiënten van 20 tot 44 jaar werden onderzocht om na te gaan of er een verband bestaat tussen de ernst van het astma en de overgevoeligheid voor een allergeen zoals schimmels, pollen, stuifmeel of kattenhaar.

  • De helft van de patiënten leed aan een licht astma.
  • Bijna 30% leed aan een ernstig astma.
  • De overige 30% leed aan een ernstig astma met astma-aanvallen en chronische aantasting van de longfunctie.
De auteurs stellen vast dat de kans op ernstig astma tweemaal hoger is bij de patiënten die overgevoelig zijn voor schimmels. Er werd geen verband vastgesteld tussen de ernst van het astma en de overgevoeligheid voor pollen of kattenhaar.

Geografische verschillen

Ernstig astma vertoont geografische verschillen:

  • Ernstig astma komt minder vaak voor in het zuiden en het centrum van Frankrijk (resp. 15% en 17%), waaronder België en Frankrijk.
  • De incidentie van ernstig astma in Groot-Brittannië en Ierland bedraagt 21%.
  • De incidentie bedraagt 28% in Australië en Nieuw-Zeeland en is het hoogst in Portland (Verenigde Staten).

Twee praktische tips

Verlucht de kamers van uw woning zeer regelmatig. Eigenlijk zou u dat elke dag moeten doen, ook in de winter. Zet deuren en vensters wijdopen, zodat de lucht goed kan circuleren. Neem uw medicatie zorgvuldig in, zeker in de seizoenen dat de microscopische schimmels woekeren in de vorm van sporen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 24/09/2002 - 00h00 Mahmoud Zureik et al., Sensitisation to airborne moulds and severity of asthma: cross sectional study from European Community respiratory health survey. British Medical Journal, 325: 411, 24 augustus 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Astmalijders: blijf binnen bij onweer! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Het seizoen van de pollen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar er is nog een andere weersomstandigheid die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer. Astmalijders krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te ga...

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Geüpdatet op 12/04/2010 - 00h00

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een...

Allergische rhinitis bevordert astma Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Astmapatiënten kampen vaak ook met allergische rhinitis en dat is een factor die astma kan verergeren. En patiënten met allergische rhinitis krijgen vaker astma. Daarom is het, in geval van allergische rhinitis aanbevolen om de aandoening goed te beh...

Meer artikels