Astma: een winnende combinatie

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00
-A +A

Inhalatiecorticoïden zijn zeer doeltreffend en verlagen bovendien de kans op ziekenhuisopname bij astmapatiënten. Het wordt dan ook aanbevolen een kortwerkende bronchodilatator te combineren met een corticoïd dat op langere termijn werkt.

PUB

Talrijke studies hebben aangetoond dat het regelmatig gebruik van inhalatiecorticoïden ziekenhuisopnamen wegens astma op korte termijn voorkomt. Maar uit geen enkel gegeven kan worden opgemaakt of dit nuttig effect ook op lange termijn aanhoudt.

Analyse van de langetermijneffecten van inhalatiecorticoïden

De studie werd uitgevoerd bij meer dan 30.500 astmapatiënten die tussen 1975 en 1991 werden gerekruteerd en tot 1997 werden gevolgd. In die periode werden 3.894 patiënten wegens astma in het ziekenhuis opgenomen, van wie 1.886 meerdere malen. De patiënten die regelmatig inhalatiecorticoïden gebruikten, liepen 31 en 39% minder kans om resp. in het ziekenhuis te worden opgenomen of opnieuw in het ziekenhuis te worden opgenomen wegens astma dan de patiënten die hun inhalatiecorticoïden niet regelmatig namen. Bij de patiënten die regelmatig hun inhalatiecorticoïden gebruikten, bleef het aantal ziekenhuisopnamen wegens astma lager gedurende de 4 jaar durende follow-up. Volgens de auteurs kunnen 5 tot 27 nieuwe opnamen per 1.000 astmapatiënten per jaar worden voorkomen door een regelmatig gebruik van inhalatiecorticoïden.Parallel daarmee vergeleek een andere studie de activiteit van corticoïden via de mond (per os) en inhalatiecorticoïden bij 40 patiënten van 18 tot 55 jaar die in het ziekenhuis werden opgenomen wegens een ernstige decompensatie van het astma. Geen enkele patiënt diende 7 dagen later opnieuw in het ziekenhuis te worden opgenomen. Inhalatiecorticoïden in hoge doses lijken dus even doeltreffend bij de behandeling van ernstig astma als corticoïden via de mond (per os).

Tot besluit

Inhalatiecorticoïden zijn zeer nuttig om het aantal ziekenhuisopnamen te verminderen. Het wordt aanbevolen steeds twee geneesmiddelen te combineren: een geneesmiddel dat op lange termijn werkt (corticoïden) en een geneesmiddel dat op korte termijn werkt (bronchodilatatoren). De patiënt zelf merkt de kortetermijneffecten van corticoïden niet steeds, maar ze bestrijden de ontstekingsverschijnselen bij astma. De bronchodilatatoren blokkeren de aanvallen en verbeteren de ademhaling, maar hebben geen effect op lange termijn.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 12/11/2002 - 00h00 S. Suissa et al., Thorax, 57: 880-884, 2002. M. Lee-Wong et al., Chest, 122:1208-1213, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken en astma: redde wie zich redden kan! Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Astma is een ziekte die niet altijd goed begrepen wordt door wie eraan lijdt. Ze omvat twee specifieke aspecten: de ene - bronchoconstrictie of de astma-aanval - is goed zichtbaar, de andere - ontsteking van de bronchiën - niet. De eerste wordt behan...

Kan ik mijn astma echt onder controle krijgen? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Astma is een ziekte die behandeling vraagt en waar we ook vat op kunnen krijgen . We hadden een interview met een patiënte over haar ziekte en hoe ze de aandoening onder controle leerde krijgen. Dankzij het programma voor astma-educatie voelt Marie-P...

Astma: wat je moet weten om met de ziekte te leven Geüpdatet op 09/12/2008 - 00h00

Astma is een ontstekingsaandoening van de luchtwegen die gepaard gaat met hinder bij het ademhalen en frequente acute aanvallen (crisissen). Het goede nieuws is dat er behandelingen zijn die de symptomen kunnen wegnemen. Maar om beter te kunnen leven...

Astma en botverlies: is er een verband? Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Het is algemeen bekend dat corticoïden botverlies veroorzaken; anderzijds worden corticoïden ook gebruikt bij de behandeling van astma. Wat de orale vormen betreft, is het risico bekend, maar het risico van inhalatiecorticoïden was nog niet bekend.

Meer artikels