• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Astma: de voeding in vraag gesteld

Astma: de voeding in vraag gesteldTalrijke sportmannen hebben last van astma. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er een verband bestaat tussen astma-aanvallen en de consumptie van sommige voedingsmiddelen, waaronder alcohol.

Histamine en astmapatiënten

Voor een sportman is de verleiding groot om een overwinning te vieren door met de vrienden iets te gaan drinken. Toch zullen veel astmapatiënten u vertellen dat sommige alcoholische dranken aanleiding kunnen geven tot astma-aanvallen of minstens de symptomen ervan kunnen verergeren. Volgens de epidemiologische gegevens zouden zelfs 30 tot 35% van de astmapatiënten daar last van hebben. Moeten wij bijgevolg alcohol de schuld geven van die aanvallen? Voor de Aziatische bevolking, stelt alcohol inderdaad problemen. Omdat Aziaten een afwijkende vorm van bepaalde enzymen hebben, wordt ethanol (de wetenschappelijke naam van alcohol) door hen minder goed afgebroken tot ethanal, dat verantwoordelijk is voor een hele reeks onaangename symptomen die wij 'kater' noemen. In andere gebieden stelt het probleem zich anders. Daar ligt de oorzaak eerder bij een aantal stoffen die in de drank aanwezig zijn. Twee stoffen worden hierbij hoofdzakelijk geviseerd: histamine en sulfieten. De eerste is een vrij gewone molecule die eveneens aanwezig is in chocolade, kazen en vissen. Bij mensen die geen last hebben van intolerantie (verminderde weerstand tegen bepaalde stoffen), gebeurt de afbraak van deze molecule zeer gemakkelijk dankzij de werking van sommige enzymen (de amino-oxidasen). Jammer genoeg zijn sommige mensen niet in staat om die histamine in voldoende mate af te breken.
Er kan zich bijgevolg een histaminetoename voordoen, die voldoende is om astma-achtige aanvallen te veroorzaken.

De sulfieten met de vinger gewezen

Ook de sulfieten veroorzaken problemen. Dit soort moleculen treft men aan in de negen voedingsmiddelen die het vaakst geassocieerd worden met allergieën. En ook hier registreert men een oververtegenwoordiging van astmapatiënten bij de mensen die gevoelig zijn voor sulfieten. Sulfieten veroorzaken crisissen bij 5% van de astmapatiënten.
Men vindt helaas overal sulfieten, onder andere in (vooral witte) wijn, maar ook in deegwaren, chips, droge vruchten en ook in augurken. Soms ook in jam en gelei. In geval van intoxicatie, kunnen de symptomen zich op verschillende manieren uiten: hoest, niesbui, stijfheid in de nek, maagkrampen, diarree. In sommige gevallen worden de sulfieten omgezet tot sulfiden, wat dan weer kan leiden tot ulceratieve colitis. Sinds een Europese richtlijn van 2005, zijn wijnproducenten verplicht de aanwezigheid van sulfieten op het wijnetiket te vermelden wanneer de dosis meer bedraagt dan 10 mg/l.

Artikel gepubliceerd door op 04/12/2007

Bronnen: Castro-Rodriguez JA (2007): Arch. Bronconeumol., 43 (3): 171-5.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Astma: wat we erover moeten weten

 • Astma is een aandoening van de luchtwegen, gekarakteriseerd door aanvallen van 'naar adem snakken' vanwege een ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating