• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Astma: alternatieve therapieën overtuigen niet

Astma: alternatieve therapieën overtuigen nietEen recent Canadees onderzoek heeft aangetoond dat alternatieve therapieën tegen astma bij kinderen leiden tot een minder goede controle van de ziekte.

Alternatieve therapieën voor astma zijn populair


Alternatieve therapieën zoals homeopathie, fytotherapie en acupunctuur zijn erg in trek bij chronische ziekten zoals astma. De "gewone" geneeskunde blijft soms wat in gebreke in de strijd tegen astma. De bestaande behandelingen worden als omslachtig en lastig ervaren - en vooral - ze maken niet eens en voorgoed komaf met astma. Heel wat patiënten en ook veel ouders met zieke kinderen zoeken daarom hun heil in alternatieve of aanvullende therapieën.

Is het gevaarlijk om astma te behandelen met alternatieve therapieën?


De doeltreffendheid van deze therapieën is niet wetenschappelijk bewezen. Zolang de remedies onschadelijk zijn en worden toegediend onder toezicht van een betrouwbare arts, is er in principe geen probleem... Alhoewel. Uit een recente Canadese studie blijkt dat kinderen die alternatief behandeld worden makkelijker astma-aanvallen krijgen en hun astma ook minder goed onder controle hebben dan kinderen die het houden bij de geneesmiddelen die zijn voorgeschreven door de huisarts. De voornaamste oorzaak die de auteurs van het onderzoek voor dit verband aanhalen is het niet strikt genoeg volgen van de behandeling waarvan de doeltreffendheid wel bewezen is. Er zijn nog andere risico's verbonden aan het gebruik van alternatieve behandelingen die ook onvoldoende bekend zijn. Een ervan is de eventuele wisselwerking met de andere geneesmiddelen of, anders gezegd, de bijwerkingen.

Artikel gepubliceerd door op 06/12/2010

Bronnen: Ducharme, F.M., Canadian respiratory journal, november 2010

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden