Aspirine voor hart en slagaders, niet voor iedereen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012 - 09h13
-A +A

Aspirine® (acetylsalicylzuur of ASZ) is zo oud als de straat, maar heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven. Zo werd recent pas aangetoond dat aspirine op lange termijn positieve effecten heeft bij patiënten die reeds problemen met het hart en de bloedvaten hebben gehad. En nu heeft een groep onderzoekers uit Londen ook aangetoond dat Aspirine® dankzij zijn ontstekingsremmende (of anti-inflammatoire) werking hart- en vaatproblemen zou kunnen voorkomen.

PUB

Een weekmaker die bloedstolling voorkomt

Het is al geruime tijd bekend dat Aspirine® (acetylsalicylzuur of ASZ) het bloed vloeibaarder maakt en daardoor de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten remt; waardoor problemen met het hart en de bloedvaten kunnen worden voorkomen. De arts schrijft dan ook preventief aspirine voor bij hartpatiënten. De gunstige effecten van aspirine werden recent nog bevestigd: aspirine is niet alleen doeltreffend op korte termijn bij patiënten met een myocardinfarct (hartaanval) of angina pectoris (hartkramp), maar blijkt ook gunstige effecten te hebben op langere termijn. De langdurige inname van aspirine 75 tot 100 mg/dag vermindert in hoge mate het risico op recidief (herval) bij personen die reeds een myocardinfarct, een cerebrovasculair accident of beroerte (vorming van een stolsel in een slagader van de hersenen) of een arterieel probleem in de benen hebben doorgemaakt. De auteurs van deze studie (1) raden dan ook aan ASZ te geven na een bewezen of mogelijk vaataccident.

Aspirine: een ontstekingsremmend middel dat de slagaders beschermt

Door zijn ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) eigenschappen zou ASZ ook vaatproblemen voorkomen. Het zou zelfs kunnen dat de ontstekingsremmende eigenschappen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de daling van de frequentie van recidieven van vaatproblemen (van het type beroerte, myocardinfarct, enz.). Het is immers bekend dat zelfs lichte ontstekingsverschijnselen de wand van de bloedvaten aantasten en het cardiovasculaire risico (risico op een cardiovasculair accident) sterk verhogen. Men zou dus kunnen veronderstellen dat ASZ, een ontstekingsremmend middel, een beschermend effect uitoefent. Maar dat moest wel nog worden aangetoond. Patrick Vallance et al. veroorzaakten experimenteel een ontstekingsreactie van de bloedvaten bij 17 vrijwilligers. Alle proefpersonen leden aan atherosclerose (afzetting van cholesterol in de wand van de slagaders waardoor deze minder elastisch en dus harder worden), maar geen enkele proefpersoon had een voorgeschiedenis van een hart- of vaatziekte. Bij de proefpersonen die aspirine kregen, konden geen ontstekingseffecten worden aangetoond. Bij de andere daarentegen werden tekenen van verharding van de bloedvaten vastgesteld. Die resultaten moeten nog worden bevestigd op een groter aantal patiënten.Deze waarnemingen zouden de artsen ertoe kunnen aanzetten meer aspirine voor te schrijven bij patiënten met atherosclerose die nog geen vasculair accident hebben doorgemaakt.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 03/06/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/02/2012 - 09h13

(1) Vallance P. J. T. Site de l'American Heart Association, Circulation du 13 mai 2002. Antithrombotic Trialists' Collaboration. British Medical Journal 2002; 324: 71-86.
(2) Kondapally, S.R. Archives of Internal Medicine, published online Jan. 9, 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aspirine: ook goed voor darmpoliepen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Acetylsalicylzuur (ASZ of Aspirine®) is een geneesmiddel dat reeds lang wordt gebruikt om pijn te verlichten. Aspirine, een plaatjesaggregatieremmer die wordt gebruikt om de vloeibaarheid van het bloed te verbeteren, wordt ook voorgeschreven om het r...

Aspirine kan hartinfarct voorkomen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h00

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten , maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

Infarct en aspirine: blijven behandelen! Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Na een ernstige hartaandoening zoals een infarct, is een antiaggregerende behandeling op basis van aspirine hét klassieke voorschrift. Maar die behandeling moet op lange termijn gevolgd worden en strikt. Doet men dat niet, dan is het risico op een tw...

Aspirine preventief tegen kanker? Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

Meer artikels