• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Aspirine voor hart en slagaders, niet voor iedereen!

Aspirine voor hart en slagaders, niet voor iedereen!

Aspirine® (acetylsalicylzuur of ASZ) is zo oud als de straat, maar heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven. Zo werd recent pas aangetoond dat aspirine op lange termijn positieve effecten heeft bij patiënten die reeds problemen met het hart en de bloedvaten hebben gehad. En nu heeft een groep onderzoekers uit Londen ook aangetoond dat Aspirine® dankzij zijn ontstekingsremmende (of anti-inflammatoire) werking hart- en vaatproblemen zou kunnen voorkomen.

Een weekmaker die bloedstolling voorkomt

Het is al geruime tijd bekend dat Aspirine® (acetylsalicylzuur of ASZ) het bloed vloeibaarder maakt en daardoor de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten remt; waardoor problemen met het hart en de bloedvaten kunnen worden voorkomen. De arts schrijft dan ook preventief aspirine voor bij hartpatiënten. De gunstige effecten van aspirine werden recent nog bevestigd: aspirine is niet alleen doeltreffend op korte termijn bij patiënten met een myocardinfarct (hartaanval) of angina pectoris (hartkramp), maar blijkt ook gunstige effecten te hebben op langere termijn. De langdurige inname van aspirine 75 tot 100 mg/dag vermindert in hoge mate het risico op recidief (herval) bij personen die reeds een myocardinfarct, een cerebrovasculair accident of beroerte (vorming van een stolsel in een slagader van de hersenen) of een arterieel probleem in de benen hebben doorgemaakt. De auteurs van deze studie (1) raden dan ook aan ASZ te geven na een bewezen of mogelijk vaataccident.

Aspirine: een ontstekingsremmend middel dat de slagaders beschermt

Door zijn ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) eigenschappen zou ASZ ook vaatproblemen voorkomen. Het zou zelfs kunnen dat de ontstekingsremmende eigenschappen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de daling van de frequentie van recidieven van vaatproblemen (van het type beroerte, myocardinfarct, enz.). Het is immers bekend dat zelfs lichte ontstekingsverschijnselen de wand van de bloedvaten aantasten en het cardiovasculaire risico (risico op een cardiovasculair accident) sterk verhogen. Men zou dus kunnen veronderstellen dat ASZ, een ontstekingsremmend middel, een beschermend effect uitoefent. Maar dat moest wel nog worden aangetoond. Patrick Vallance et al. veroorzaakten experimenteel een ontstekingsreactie van de bloedvaten bij 17 vrijwilligers. Alle proefpersonen leden aan atherosclerose (afzetting van cholesterol in de wand van de slagaders waardoor deze minder elastisch en dus harder worden), maar geen enkele proefpersoon had een voorgeschiedenis van een hart- of vaatziekte. Bij de proefpersonen die aspirine kregen, konden geen ontstekingseffecten worden aangetoond. Bij de andere daarentegen werden tekenen van verharding van de bloedvaten vastgesteld. Die resultaten moeten nog worden bevestigd op een groter aantal patiënten.Deze waarnemingen zouden de artsen ertoe kunnen aanzetten meer aspirine voor te schrijven bij patiënten met atherosclerose die nog geen vasculair accident hebben doorgemaakt.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012
Origineel artikel geschreven door op 03/06/2002

Bronnen: (1) Vallance P. J. T. Site de l'American Heart Association, Circulation du 13 mai 2002. Antithrombotic Trialists' Collaboration. British Medical Journal 2002; 324: 71-86.
(2) Kondapally, S.R. Archives of Internal Medicine, published online Jan. 9, 2012.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden