• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  9 mening
 • Commentaren (0)

Aspirine preventief tegen kanker?

Aspirine preventief tegen kanker?Het goeie oude aspirientje heeft een mooi palmares: van koortswerend middel tot bloedverdunner die hartinfarcten en beroertes voorkomt. Begint het binnenkort een nieuw leven als preventiemiddel tegen kanker?

Aspirine, een succesverhaal

Aan de wonderlijke eigenschappen van aspirine lijkt geen einde te komen. Momenteel genieten miljoenen mensen met een verhoogd risico voor een hartinfarct of cerebrovasculair accident (beroerte) van zijn bloedverdunnende eigenschappen. De dagelijkse inname van een kleine dosis aspirine vermindert hun kans op een hart- of vaataandoening aanzienlijk. Drie recente studies zorgen voor een nog spannender vervolg op het succesverhaal van aspirine. Een dagelijks aspirientje lijkt bepaalde vormen van kanker te kunnen voorkomen.

Darmkanker

Britse onderzoekers bestudeerden bij 1.084 mensen met een voorgeschiedenis van dikkedarmpoliepen het effect van een dagelijkse dosis aspirine op het verloop van hun darmaandoening. Darmpoliepen zijn gezwelletjes die zich op het darmslijmvlies ontwikkelen; sommige kunnen evolueren tot darmkanker.Bij deze mensen werd drie jaar na het starten van de studie een coloscopie verricht. Hierbij wordt de dikke darm langs de anus met een flexibele kijker onderzocht om na te gaan of er opnieuw darmpoliepen verschijnen. Darmpoliepen kunnen langs deze weg worden verwijderd en onderzocht op kwaadaardigheid.

Artikel gepubliceerd door op 22/04/2003

Bronnen: Dyer O. Aspirin could be used to prevent cancer. British Medical Journal 2003;326:565.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden