• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Asperges op het menu

Asperges op het menuHet aspergeseizoen is kort: het duurt slechts 3 tot 4 maanden, het begint begin maart in bepaalde streken en eindigt eind juni. Volgens de chef-koks kondigt Sint-Jan steeds het einde van deze groente aan.

Asperge was reeds bekend in de tijd van de Egyptenaren en de Romeinen, maar werd pas in de 17de eeuw in Frankrijk, dichtbij Argenteuil, gekweekt. Tijdens het beleg van 1870 vloog de plantkundige Charles Depezay weg in een ballon vol 'wortelstokken' om te landen dichtbij Blois. En van toen af begon men asperges te kweken in la Sologne en daarna het Val de Loire.

Zeer gevarieerd

Asperge is een levenskrachtige plant waarvan de ondergrondse wortelstok scheuten geeft: dat zijn de asperges. De scheut eindigt op een punt, het smakelijkste en minst vezelige gedeelte.Er bestaan drie variëteiten:Witte asperge: de punt en de steel zijn witPaarse asperge: witte asperges die worden geoogst zodra ze uitkomen. Enkel de punt is paars.Groene asperge: de punt en het bovenste gedeelte van de steel zijn groen ofwel is de hele asperge groen.In Frankrijk worden zowat overal asperges gekweekt. De belangrijkste streken zijn Languedoc-Roussillon, Landes, Drôme en Vaucluse (de asperges van Lauris hebben hun beste tijd gehad), Sologne en Val de Loire, Champagne en Elzas voor de witte asperges. Groene asperges worden in heel het zuiden van Frankrijk gekweekt, maar er worden veel asperges ingevoerd uit Spanje.Asperges hebben ongeveer dezelfde nutritieve samenstelling, ongeacht hun kleur. Ze bevatten veel antioxiderende carotenen en vezels en weinig calorieën (25 kcal per 100 g), maar asperges worden zelden als dusdanig gegeten! De saus die er klassiek bijhoort (hollandaise, mousseline, tartaar, mayonaise of gewoonweg vinaigrette van olijfolie) bevat heel wat meer calorieën...

Goed voor iedereen?

Ja, zelfs kleine kinderen mogen asperges eten. Er zijn geen gevallen van allergie voor asperges bekend.Kies asperges met een stevige, glanzende steel. Asperges die gemakkelijk breken, zijn niet vers.U kunt asperges 2 tot 3 dagen bewaren in een vochtige doek onderaan in de koelkast: ze drogen gemakkelijk uit.

Artikel gepubliceerd door op 13/05/2002

Vindt u het artikel interessant?