Asperges op het menu

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00
-A +A

Het aspergeseizoen is kort: het duurt slechts 3 tot 4 maanden, het begint begin maart in bepaalde streken en eindigt eind juni. Volgens de chef-koks kondigt Sint-Jan steeds het einde van deze groente aan.

Asperge was reeds bekend in de tijd van de Egyptenaren en de Romeinen, maar werd pas in de 17de eeuw in Frankrijk, dichtbij Argenteuil, gekweekt. Tijdens het beleg van 1870 vloog de plantkundige Charles Depezay weg in een ballon vol 'wortelstokken' om te landen dichtbij Blois. En van toen af begon men asperges te kweken in la Sologne en daarna het Val de Loire.

Zeer gevarieerd

Asperge is een levenskrachtige plant waarvan de ondergrondse wortelstok scheuten geeft: dat zijn de asperges. De scheut eindigt op een punt, het smakelijkste en minst vezelige gedeelte.Er bestaan drie variëteiten:Witte asperge: de punt en de steel zijn witPaarse asperge: witte asperges die worden geoogst zodra ze uitkomen. Enkel de punt is paars.Groene asperge: de punt en het bovenste gedeelte van de steel zijn groen ofwel is de hele asperge groen.In Frankrijk worden zowat overal asperges gekweekt. De belangrijkste streken zijn Languedoc-Roussillon, Landes, Drôme en Vaucluse (de asperges van Lauris hebben hun beste tijd gehad), Sologne en Val de Loire, Champagne en Elzas voor de witte asperges. Groene asperges worden in heel het zuiden van Frankrijk gekweekt, maar er worden veel asperges ingevoerd uit Spanje.Asperges hebben ongeveer dezelfde nutritieve samenstelling, ongeacht hun kleur. Ze bevatten veel antioxiderende carotenen en vezels en weinig calorieën (25 kcal per 100 g), maar asperges worden zelden als dusdanig gegeten! De saus die er klassiek bijhoort (hollandaise, mousseline, tartaar, mayonaise of gewoonweg vinaigrette van olijfolie) bevat heel wat meer calorieën...

Goed voor iedereen?

Ja, zelfs kleine kinderen mogen asperges eten. Er zijn geen gevallen van allergie voor asperges bekend.Kies asperges met een stevige, glanzende steel. Asperges die gemakkelijk breken, zijn niet vers.U kunt asperges 2 tot 3 dagen bewaren in een vochtige doek onderaan in de koelkast: ze drogen gemakkelijk uit.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Leve de asperge! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

Het is weer aspergeseizoen, althans voor de liefhebbers. Deze draadvormige groenten zijn niet alleen een streling voor het gehemelte, maar hebben ook een grote voedingswaarde en... zijn bovendien een goed plasmiddel.

Evenwichtige afslankmenu's van juli - n°11 Geüpdatet op 01/07/2008 - 00h00

Onze topgerechten van de week zijn papillot van kabeljauw met asperges en kippenbillen met mango en limoen. Ze zijn licht want bereid met weinig vet, en ze zijn helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Ideaal voor een etentje met vrienden of een fee...

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°12 Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Deze week staan er enkele verfijnde recepten op het menu: rosbief met gekonfijte sjalotjes en koude soep van courgettes met gebakken asperges. Alle gerechten zijn licht want bereid met weinig vet, en ze zijn helemaal niet moeilijk om klaar te maken....

Evenwichtige afslankmenu's van juli - n°13 Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Kippenbout met asperges en wortelen, en tonijn met zachtjes gestoofde uien en groene peper... dit zijn onze topgerechten van de week. Ze zijn allemaal licht, want bereid met weinig vet, en ze zijn ook helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Smakeli...

Meer artikels