• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    1 mening
  • Commentaren (0)

Aspartaam is onschadelijk. Het is nog maar eens bevestigd!

Artikel gepubliceerd door op 13/12/2013

Bronnen: Perscommuniqué European Food Safety Authority (EFSA), 10 december 2013, http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/131210.htm.


Aspartaam is onschadelijk. Het is nog maar eens bevestigd!

De polemieken blijven maar doorgaan. Vaak zijn ze moeilijk met argumenten te staven en ook moeilijk wetenschappelijk en klinisch te bewijzen.

Een rapport van het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) komt nu nog maar eens tot het besluit dat aspartaam volgens onze huidige kennis en in de gewoonlijk gebruikte hoeveelheden geen enkel gevaar inhoudt voor de gezondheid van de consument.

Aspartaam is niet gevaarlijk voor onze gezondheid

Na een lange procedure van herevaluatie van aspartaam (ze ging in 2011 van start), bevestigt het EFSA nu zonder enig voorbehoud dat aspartaam onschadelijk is bij het huidige niveau van blootstelling van de bevolking aan deze vervanger voor suiker.

Het rapport sluit elk risico op kanker als gevolg van aspartaam uit, en ook elk risico op "beschadiging van de genen" en "op schade aan de hersenen en het zenuwstelsel". Aspartaam heeft ook geen invloed op "het gedrag en de cognitieve vaardigheden van kinderen en volwassenen". Voor zwangere vrouwen bestaat er "geen risico voor de ontwikkeling van de foetus door blootstelling aan fenylalanine, een afgeleid product van aspartaam".

Al deze conclusies gelden voor de dagelijkse aanvaardbare dosis (DAD). Die bedraagt momenteel 40 mg/kg lichaamsgewicht/dag *. Om deze dagelijkse aanvaardbare dosis te overschrijden, zou "een volwassene van 60 kg elke dag en zijn leven lang het equivalent van 12 blikjes lightfrisdrank moeten verbruiken met de maximaal toegestane hoeveelheid aspartaam in".

* Met uitzondering van patiënten die lijden aan fenylketonurie en die een strikt fenylalanine-arm dieet moeten volgen (fenylalanine is een aminozuur dat in eiwitten zit en is een afgeleid product van aspartaam).

Artikel gepubliceerd door op 13/12/2013

Bronnen: Perscommuniqué European Food Safety Authority (EFSA), 10 december 2013, http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/131210.htm.

Vindt u het artikel interessant?