Aspartaam is onschadelijk. Het is nog maar eens bevestigd!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 13/12/2013 - 12h24
-A +A

De polemieken blijven maar doorgaan. Vaak zijn ze moeilijk met argumenten te staven en ook moeilijk wetenschappelijk en klinisch te bewijzen.

Een rapport van het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) komt nu nog maar eens tot het besluit dat aspartaam volgens onze huidige kennis en in de gewoonlijk gebruikte hoeveelheden geen enkel gevaar inhoudt voor de gezondheid van de consument.

PUB

Aspartaam is niet gevaarlijk voor onze gezondheid

Na een lange procedure van herevaluatie van aspartaam (ze ging in 2011 van start), bevestigt het EFSA nu zonder enig voorbehoud dat aspartaam onschadelijk is bij het huidige niveau van blootstelling van de bevolking aan deze vervanger voor suiker.

Het rapport sluit elk risico op kanker als gevolg van aspartaam uit, en ook elk risico op "beschadiging van de genen" en "op schade aan de hersenen en het zenuwstelsel". Aspartaam heeft ook geen invloed op "het gedrag en de cognitieve vaardigheden van kinderen en volwassenen". Voor zwangere vrouwen bestaat er "geen risico voor de ontwikkeling van de foetus door blootstelling aan fenylalanine, een afgeleid product van aspartaam".

Al deze conclusies gelden voor de dagelijkse aanvaardbare dosis (DAD). Die bedraagt momenteel 40 mg/kg lichaamsgewicht/dag *. Om deze dagelijkse aanvaardbare dosis te overschrijden, zou "een volwassene van 60 kg elke dag en zijn leven lang het equivalent van 12 blikjes lightfrisdrank moeten verbruiken met de maximaal toegestane hoeveelheid aspartaam in".

* Met uitzondering van patiënten die lijden aan fenylketonurie en die een strikt fenylalanine-arm dieet moeten volgen (fenylalanine is een aminozuur dat in eiwitten zit en is een afgeleid product van aspartaam).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 13/12/2013 - 12h24

Perscommuniqué European Food Safety Authority (EFSA), 10 december 2013, http://www.efsa.europa.eu/fr/press/news/131210.htm.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aspartaam jaagt nog altijd angst aan... Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Ook al sturen de hoogste Europese gezondheidsinstanties regelmatig geruststellende berichten de wereld in over de gebruiksveiligheid van aspartaam , toch leven er nog altijd heel wat vooroordelen over. Tijd dus om die uit de wereld te helpen...

Aspartaam jaagt nog altijd angst aan... Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Ook al sturen de hoogste Europese gezondheidsinstanties regelmatig geruststellende berichten de wereld in over de gebruiksveiligheid van aspartaam, toch leven er nog altijd heel wat vooroordelen over. Tijd dus om die uit de wereld te helpen...

Aspartaam: een ... onschuldige doder! Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Het is ongelofelijk hoeveel vooroordelen er nog altijd bestaan over aspartaam, en hoeveel 'valse beschuldigingen' er nog altijd de ronde doen. Sinds de komst van het internet wordt deze kunstmatige zoetstof beladen met alle zonden Israëls, of liever:...

Aspartaam: eens te meer op de beklaagdenbank Geüpdatet op 16/08/2005 - 00h00

Aspartaam is een zoetstof die toegevoegd wordt aan meer dan 6.000 lightproducten overal ter wereld, maar er eens te meer van beschuldigd wordt kankerverwekkend te zijn. Het gaat hier echter om één enkele studie die bovendien werd uitgevoerd bij ratte...

Meer artikels