• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Aspartaam: het einde van angstaanjagende mythen?

Aspartaam: het einde van angstaanjagende mythen?

Aspartaam is de meest gebruikte en in de wereld meest omstreden zoetstof of 'nepsuiker'.

Onlangs hebben vooraanstaande internationale toxicologen een zeer uitgebreide stand van zaken opgemaakt met als uiteindelijk resultaat: alles is oké!

De puntjes op de i zetten

Enkele maanden geleden zijn de beste internationale experten op gebied van kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam samengekomen en zij hebben 500 studies over aspartaam en zijn effect op de gezondheid gedurende de voorbije 25 jaar grondig onderzocht. De specialisten hebben duidelijke besluiten geformuleerd in de verschillende bestudeerde domeinen en alzo duidelijkheid geschapen, ook bij de grootverbruikers.
De transformatieproducten van aspartaam (fenylalanine, aspartaamzuur en methanol) zijn allemaal op natuurlijke basis in de voeding aanwezig en de bijdrage via aspartaam is zwak tot te verwaarlozen.

Een overschatte consumptie

De consumptie van lightproducten is nergens zo hoog als in de Verenigde Staten. En toch, op basis van de meest recente consumptiegegevens, blijkt dat zelfs voor de grootste gebruikers van aspartaam de consumptie van de zoetstof duidelijk lager ligt dan de ADI (1), de Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Deze werd in Europa vastgelegd op 40 mg per kilo lichaamsgewicht.

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2008

Bronnen: "Aspartame: A safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiolgical studies". Critical Reviews in Toxicology, september 2007.

Vindt u het artikel interessant?