Aspartaam: een seriemoordenaar?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/01/2004 - 00h00
-A +A

Aspartaam is de meest gebruikte en wellicht ook meest verguisde zoetstof ter wereld. Deze nepsuiker wordt beladen met alle zonden Israëls, maar zijn slechte reputatie is volkomen onterecht.

PUB

Aspartaam wordt gebruikt in duizenden producten, en toch wordt er al jaren een heuse terreur- en desinformatiecampagne tegen gevoerd, vooral op het internet. Deze synthetische zoetstof is wellicht het meest bestudeerde en bewaakte additief van heel Europa! Zo heeft de Europese Commissie een heel epidemiebewakingsnetwerk opgericht, een beetje zoals voor geneesmiddelen (en dat terwijl aspartaam een eetwaar is!), om de storm van paniek die de molecule heeft doen ontstaan, te temperen. Tot op vandaag is er echter geen enkele reden tot ongerustheid…

Kwalijke verzinsels

De lijst van de ziekten die worden toegeschreven aan aspartaam is indrukwekkend. Zo zou aspartaam multiple sclerose veroorzaken. De zogenaamde wetenschappelijke argumenten houden echter geen steek, temeer omdat MS al bestond toen aspartaam nog niet op de markt was. Een groot deel van de schadelijke effecten die worden toegeschreven aan aspartaam, zou het gevolg zijn van methanolvergiftiging. Een voorbeeld: bij een temperatuur van 20°C zou de methylalcohol in aspartaam omgezet worden in formaldehyde, een toxische verbinding. En precies die afbraak in de lightdranken die met hele paletten geleverd werden aan de Amerikaanse soldaten tijdens operatie "Woestijnstorm", zou het fameuze Golfsyndroom hebben veroorzaakt!

Minder dan in tomatensap

In werkelijkheid bevat aspartaam als zodanig geen methanol. Wel zet het, als het eenmaal in de darmen is terechtgekomen, ongeveer 10 % van zijn gewicht om in methanol. Er kan zich dan ook geen methanol vormen in producten, ook niet als ze bewaard worden bij een temperatuur boven de 20°C. Bovendien komt er bij één liter drank die aspartaam bevat, slechts ongeveer 48 mg methanol vrij, terwijl dat bij één liter vruchten- of groentesap 200 tot 280 mg is… Aspartaam is niet warmtebestendig en kan dus niet gebruikt worden bij het bakken. Maar zelfs in de veronderstelling dat een blikje zou blootstaan aan hoge temperaturen, zou dit proces de zoete smaak doen verloren gaan en een lightdrank nagenoeg ondrinkbaar maken.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/01/2004 - 00h00 AFSSA. Rapport van het Agence française de la Sécurité des Aliments (Frans Agentschap voor de Voedselveiligheid) over een eventueel verband tussen blootstelling aan aspartaam en hersentumoren. Augustus 2002. www.afssa.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels