Aspartaam: een ... onschuldige doder!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 05/08/2003 - 00h00
-A +A

Het is ongelofelijk hoeveel vooroordelen er nog altijd bestaan over aspartaam, en hoeveel 'valse beschuldigingen' er nog altijd de ronde doen.

Sinds de komst van het internet wordt deze kunstmatige zoetstof beladen met alle zonden Israëls, of liever: alle zonden van de wereld.

Het grenst echt aan het belachelijke!

Aspartaam is een caloriearm additief - een sterke zoetstof - die uit twee aminozuren bestaat: aspartaamzuur en fenylalanine. Wanneer beide gecombineerd worden, hebben ze een heel sterk zoetvermogen dat 180 tot 200 keer hoger ligt dan suiker. Er is dan ook heel weinig van nodig om een alternatief te vormen voor suiker.

De WGO waakt

Wie in de collectieve verbeelding additief zegt, zegt automatisch kunstmatig (en dus "gevaarlijk") bestanddeel. Dat geldt weliswaar voor aspartaam, maar niet voor alle additieven. Zo worden sommige kleurstoffen, zoals kleurstof van rode bieten, gewonnen via 100 % natuurlijke processen. Hoe dan ook, de Wereldgezondheidsorganisatie houdt een oogje in het zeil. Additieven, en vooral aspartaam, zijn de meest bestudeerde en gecontroleerde stoffen ter wereld!

Een stevige dosis!

De WGO legde, in overleg met deskundigen, voor aspartaam een Toelaatbare Dagelijkse Dosis of TDD vast van 0 tot 40 mg per kg lichaamsgewicht. In dit cijfer zit al een stevige veiligheidsmarge ingebouwd. Iemand van 60 kg mag dus heel zijn leven lang zonder enig risico tot 2,4 g aspartaam per dag consumeren (het equivalent van 10 liter cola light). Het spreekt vanzelf dat een dergelijk niveau zelden gehaald wordt. Het is al zo moeilijk om onze anderhalve liter per dag te drinken, en de avonden die overgoten worden met cola light zijn op de vingers van één hand te tellen…

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 05/08/2003 - 00h00

International Sweetener Association, 2002. http://www.sweetener.org of http://www.edulcorants.org; AFSSA, augustus 2002. www.afssa.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aspartaam jaagt nog altijd angst aan... Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Ook al sturen de hoogste Europese gezondheidsinstanties regelmatig geruststellende berichten de wereld in over de gebruiksveiligheid van aspartaam , toch leven er nog altijd heel wat vooroordelen over. Tijd dus om die uit de wereld te helpen...

Aspartaam jaagt nog altijd angst aan... Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Ook al sturen de hoogste Europese gezondheidsinstanties regelmatig geruststellende berichten de wereld in over de gebruiksveiligheid van aspartaam, toch leven er nog altijd heel wat vooroordelen over. Tijd dus om die uit de wereld te helpen...

Aspartaam: eens te meer op de beklaagdenbank Geüpdatet op 16/08/2005 - 00h00

Aspartaam is een zoetstof die toegevoegd wordt aan meer dan 6.000 lightproducten overal ter wereld, maar er eens te meer van beschuldigd wordt kankerverwekkend te zijn. Het gaat hier echter om één enkele studie die bovendien werd uitgevoerd bij ratte...

Aspartaam: het einde van angstaanjagende mythen? Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Aspartaam is de meest gebruikte en in de wereld meest omstreden zoetstof of 'nepsuiker'. Onlangs hebben vooraanstaande internationale toxicologen een zeer uitgebreide stand van zaken opgemaakt met als uiteindelijk resultaat: alles is oké!

Meer artikels