• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  12 mening
 • Commentaren (0)

Artrose van de knie of de heup: senioren, leg u er niet bij neer!

Artrose van de knie of de heup: senioren, leg u er niet bij neer!

"Artrose" wordt al te vaak met gelatenheid gedragen als "normaal voor de leeftijd". We worden allemaal ouder, maar daarom krijgt nog niet iedereen artrose. Artrose is een ziekte die weliswaar toeneemt met de leeftijd, maar waarvan de complicaties voorkomen en behandeld kunnen worden, tenminste als men er voldoende aandacht aan besteedt. Om te beginnen moeten zeker enkele misvattingen uit de wereld worden geholpen.

'Artrose is niet ernstig'

Artrose is een pijnlijke invaliderende aandoening die wordt veroorzaakt door vernietiging van het gewrichtskraakbeen. Artrose is samen met dementie de belangrijkste oorzaak van verlies van autonomie bij bejaarden, ruim vóór hart- en vaatziekten en diabetes. Artrose is weliswaar geen fatale ziekte, maar is vaak ongeneeslijk en heeft toch zware gevolgen, zowel op medisch als op sociaal vlak.Dat de beenderen en de gewrichten met het verouderen wat verslijten, is een feit. Maar dat slijtageproces zal het stappen niet belemmeren. Artrose daarentegen is een ziekte van beenderen en gewrichten die soms catastrofale gevolgen heeft voor de mobiliteit en de levenskwaliteit. Artrose moet dus worden onderscheiden van het normale verouderingsproces. Dit idee vindt blijkbaar moeilijk ingang in tegenstelling tot wat we zien met andere chronische ziekten, zoals diabetes en astma.

'Het is beter dat ik stop met fysieke activiteit'

Door de pijn en de stijfheid gaan mensen met artrose alsmaar minder lichamelijke inspanningen leveren. Soms wordt zelfs het stappen moeilijk. Sommige mensen denken dat enkel absolute rust verlichting kan geven. Het is inderdaad juist dat men een aangetast gewricht moet sparen, maar dit betekent niet dat men het gewricht helemaal niet meer mag bewegen.Functionele revalidatie is efficiënt gebleken zowel bij coxartrose (artrose van de heup) als gonartrose (artrose van de knie). Een gewricht bestaat uit botten, kraakbeen, gewrichtsbanden en spieren. Door regelmatig te oefenen onder leiding van een kinesist kan men de pijn meestal bestrijden, de beweeglijkheid van het gewricht handhaven, de spieren onderhouden en een verkeerde stand voorkomen.

Artikel gepubliceerd door op 08/04/2002

Bronnen: Dr. Stéphanie Lehmann, Pendleton A. et Al. Ann Rheum Dis 2000 ; 59: 936-44. Rouillon O. Rééducation fonctionelle, auto-rééducation et éducation des patients dans l'arthrose du membre inférieur. La Revue du Praticien 2002 ; 52: 17-20.

Vindt u het artikel interessant?