Artrose: kraakbeen herstellen is geen sciencefiction meer

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44
-A +A

Kraakbeen kweken om het gewricht zijn vroegere mobiliteit terug te geven: misschien is het geen verre toekomstmuziek meer… Franse onderzoekers zijn erin geslaagd om niet alleen kraakbeen te herstellen, maar ook het onderliggend beschadigd bot en dat is cruciaal voor de stevigheid van het geheel.

PUB

Binnenkort kraakbeen op maat?

Als het kraakbeen gedeeltelijk of volledig weggesleten is - zoals bij artrose - verliest het gewricht veel van zijn mobiliteit en wordt bewegen heel pijnlijk. Momenteel bestaan er twee oplossingen: een prothese, of inspuitingen in het gewricht met eigen kraakbeencellen (chondrocyten). De resultaten zijn echter vaak teleurstellend.

Een prothese met dubbel effect

Er is nu een nieuwe generatie van implantaten die het beschadigd gewricht zouden herstellen. Ze bestaan uit twee delen: één deel herstelt het bot met behulp van groeifactoren, het andere herstelt het kraakbeen door middel van stamcellen.

De nieuwe prothese levert heel hoopvolle resultaten op bij dieren. Het octrooi is aangevraagd en intussen ook toegekend. Zodra de financiering rond is, wordt het implantaat getest bij mensen.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44

Trends in Biotechnology http://dx.doi.org/10.1016/j.tibtech.2016.05.008 6 juin 2016.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Schouderprothesen: hoe en waarom? Gepubliceerd op 11/10/2017 - 10h28

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Behandelingen van artrose: een stand van zaken Gepubliceerd op 24/11/2016 - 09h58

Artrose is slijtage van de gewrichten . De aandoening komt heel veel voor, zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Bij de 75-plussers heeft zelfs 70 tot 90% er last van. De essentiële vraag die we ons dus moeten stellen: hoe artrose behandelen?

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Meer artikels