• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Artrose: een chronische pijn die uw hond verzwakt

Artrose: een chronische pijn die uw hond verzwakt

Stijfheid of kreupelheid kunnen symptomen zijn van een degeneratieve aandoening van de gewrichten van uw hond, een aandoening die we goed kennen onder de naam artrose. Laat in dit geval uw hond onderzoeken door uw dierenarts!

Winter, kou en pijn

U kan zich afvragen of de winter de artrose van uw hond zal verergeren. Dat is niet per se het geval. Naargelang de aard van de gewrichtsziekte, de ernst van de ontsteking en andere factoren, kan de buitentemperatuur (zowel de kou als de warmte) een rol spelen bij het verlichten of verergeren van de door uw hond gevoelde pijn. Omdat dit voor elke hond verschillend is, kan hier onmogelijk een eenduidig antwoord gegeven worden.

Gewrichten en beweeglijkheid

Om te kunnen genieten van een comfortabele beweeglijkheid, moet uw hond over gezonde gewrichten beschikken. Een gewricht kan beschadigd raken ten gevolge van een opgelopen letsel, een scheur in een gewrichtsband of vroegtijdige slijtage te wijten aan een vaak erfelijke geboorteafwijking. Deze oorzaken kunnen aan de basis liggen van een geleidelijk verergerende aantasting van de gewrichten, waardoor het kraakbeen meer en meer beschadigd raakt. In de gewrichten wordt dan abnormaal veel botweefsel gevormd, er ontstaan ontstekingen en de hond lijdt veel pijn.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/10/2011
Origineel artikel geschreven door op 03/10/2011

Vindt u het artikel interessant?