Artrose bij katten: een veelvoorkomende aandoening die al te dikwijls niet opgemerkt wordt!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/01/2008 - 00h00
-A +A

Uw kat kan last hebben van gewrichtsdegeneratie zonder op een duidelijke manier blijk te geven van pijn. Indien u uw kat goed in het oog houdt, zult u nochtans een aantal verschillen opmerken die te maken hebben met artrose. Het is pas wanneer u die symptomen hebt waargenomen dat u zult kunnen zorgen voor een aangepaste behandeling zodat het beestje achteraf verder kan genieten van een aangenaam leventje.

PUB

Oudere katten en artrose

Dankzij de verbeterde kwaliteit van verzorging en voeding waarvan onze huiskatten tegenwoordig genieten, is hun leven aanzienlijk langer geworden. Het gebeurt niet zelden dat zij de leeftijd van 15, zelfs 16 jaar bereiken. Vanaf 10 jaar, wordt een kat echter al als een senior beschouwd. Ze kan dan last hebben van pijnen die te maken hebben met de veroudering van sommige organen en onder andere van haar gewrichten. Geleidelijk aan vermindert het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen verliest beetje bij beetje zijn functie van schokdemper en na een tijdje kan in het gewricht zelfs sprake zijn van een abnormale toename van het aangrenzende bot. Dit probleem, dat een aanhoudende en felle pijn veroorzaakt, zou 90% van de katten ouder dan 12 jaar treffen!

Een chronische en discrete aandoening

Als eenzaam en onafhankelijk dier, toont een kat haar pijn gewoonlijk veel minder dan een hond.
Terwijl een hond gaat manken en jammeren, drukt een kat haar leed slechts op een zeer discrete manier uit. De symptomen van artrose bij een kat bestaan onder andere uit een aantal gedragsveranderingen. De kat wordt soms prikkelbaarder, vooral wanneer men haar streelt op de rug of ter hoogte van het achterlijf, de plaatsen die het meest getroffen worden door de artrose.
Ze kan ook agressief worden ten opzichte van personen of dieren die met haar willen spelen maar die in feite de pijn aanwakkeren. Het kan ook gebeuren dat de kat niet meer zindelijk is, bijvoorbeeld wanneer zij moeite heeft om in haar kattenbak te geraken, en dat zij haar behoeften naast de kattenbak doet of elders in huis. Omdat de kat minder beweeglijk wordt en dus ook minder oefening heeft (springen, klimmen, trappen doen...), gaan haar spieren verslappen, vooral ter hoogte van de achterste poten waar het dier na een tijdje uitgemergeld lijkt. Een kat die last heeft van stramheid van de gewrichten, kan het bovendien moeilijk hebben om haar vacht nog goed te onderhouden zodat die er doffer en minder verzorgd gaat uitzien.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/01/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Felixa

En wat doe je hieraan????
Het zou nuttiger zijn te weten of je je kat ook kan helpen.

PUB
Lees ook
Meer artikels