• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Artrose bij honden

Artrose bij honden Een gezonde hond moet ook gezonde poten hebben. Gewrichtsaandoeningen kunnen immers zo pijnlijk zijn dat ze uw hond sterk hinderen in zijn "actief leven".

Aangetaste gewrichten

De hond dankt de mobiliteit van zijn ledematen aan de bewegingen tussen de beenderen die mogelijk gemaakt worden dankzij de gewrichten. Die bevatten kraakbeen en synovia, een vloeistof die het gewricht bevochtigt en het kraakbeen voedt. Er kunnen echter gewrichtsaandoeningen ontstaan, onder meer door slijtage, ook wel artrose genoemd. Daarbij wordt onder meer het kraakbeen aangetast, wordt er abnormaal bot aangemaakt in het gewricht en ontstaat er een ontsteking.

Hoe ontstaat artrose?

In sommige gevallen is de oorzaak van artrose onbekend, maar meestal is ze het gevolg van trauma's, gescheurde gewrichtsbanden en gewrichtsafwijkingen. Een gescheurde kniegewrichtsband, ook wel kruisband genoemd, komt vaak voor bij honden. De knie wordt onstabiel en er ontstaan artroseletsels. Een andere gewrichtsafwijking is dysplasie, een ziekte die heupen en ellebogen aantast. Bij heupdysplasie komt het ligament los dat het dijbeen verbindt met het bekken. Daardoor begint het dijbeen abnormaal te bewegen ten opzichte van het bekkenbeen, dat vervormd raakt, waardoor artrose ontstaat. Elleboogdysplasie is dan weer het gevolg van mineralisatie- en/of hechtingsstoornissen in de elleboogbeenderen, waardoor het gewricht onstabiel wordt. Deze ziekten zijn erfelijk en worden bevorderd door een onevenwichtige voeding, met name te weinig calcium- en fosforinname, en door overtraining bij pups.

Artikel gepubliceerd door op 09/02/2005

Vindt u het artikel interessant?