• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Artritis van de onderste ledematen

Artritis van de onderste ledematenDe naam "artritis" van de onderste ledematen is, ondanks het feit dat hij courant wordt gebruikt, niet juist. Het gaat eigenlijk om een chronische obstructieve arteriopathie. Dit is een verzamelnaam voor letsels in de slagaderwand waardoor er vernauwing (of 'stenose') van de binnendiameter van de slagader optreedt. De onderste ledematen worden vaak aangetast door deze slagadervernauwing, die pijn veroorzaakt tijdens het stappen en kan leiden tot koudvuur en amputatie.

In de praktijk

De behandeling van artritis van de onderste ledematen is dikwijls teleurstellend, vooral wanneer de ziekte op meerdere plaatsen werd vastgesteld, met name ter hoogte van de kransslagaders of de hoofdslagader. Ideaal is om het niet zo ver te laten komen door een goede levensstijl, door niet te roken, weinig vet en zout te gebruiken in de voeding en regelmatig te bewegen.

Wat zijn de oorzaken?

Artritis van de onderste ledematen is in 95% van de gevallen te wijten aan atherosclerose. Roken, diabetes, arteriële hypertensie, cholesterol, geslacht, leeftijd en erfelijkheid zijn de belangrijkste risicofactoren van deze aandoening. Ontstekingsziekten die onder andere de slagaders aantasten zoals uitgezaaid huiderytheem en de ziekte van Horton zijn de tweede oorzaak van artritis van de onderste ledematen. Voor wat de slagaderaantasting betreft, wordt de atherosclerose eigenlijk gevormd door plaques die "atheroomplaques" worden genoemd, en die zich op de binnenwand van de slagaders ontwikkelen en deze progressief doen verstoppen. In een verder gevorderd stadium kunnen zich bloedklonters vormen ter hoogte van deze vernauwingen en de (reeds sterk vertraagde) bloeddoorstroming in een van de ledematen bruusk onderbreken. Dat is wat men noemt een "acute ischemie".

Artikel gepubliceerd door op 29/04/2003

Bronnen: "Sauvez vos artères", Dr Robert Cristol, uitgeverij Marabout, 300 bladzijden. Uitgeversprijs: 6,6 €.

Vindt u het artikel interessant?