• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Arteriosclerose: meer aandacht voor plantaardige eiwitten

Arteriosclerose: meer aandacht voor plantaardige eiwitten

Vlees, worst, charcuterie... De Belg is en blijft een vleeseter. Door die keuze voor dierlijke eiwitten mist hij wel de voordelen van de eiwitten van plantaardige oorsprong.

Cardiologen over de hele wereld pleiten voor een herstel van een zeker evenwicht.

Plantaardige eiwitten: wat is het?

Wat zijn plantaardige eiwitten precies? Dat zijn eiwitten die in grote hoeveelheden voorkomen in graanproducten, in gedroogde peulvruchten (linzen, soja, kikkererwten...) en, in mindere mate, in groenten.

Dierlijke eiwitten vind je in melk, vlees, gevogelte, eieren en vis. Vandaag is er in onze voeding een duidelijk overwicht van de laatste categorie (met uitzondering van vis). Dat is niet zonder gevolgen voor onze gezondheid.

De keerzijde van de medaille van dierlijke eiwitten

De wetenschap heeft lange tijd de lof gezwaaid van de dierlijke eiwitten. Die eiwitten bevatten inderdaad alle essentiële aminozuren (ons lichaam kan die immers niet zelf produceren) die we nodig hebben, en ook in geschikte hoeveelheden.

De plantaardige eiwitten daarentegen missen een of meerdere essentiële vetzuren, of de hoeveelheden volstaan niet om ons lichaam goed te laten functioneren. Maar er is een keerzijde: de meeste van die producten met veel dierlijke eiwitten die op ons menu staan, bevatten ook veel vetten...

Nieuwe studies bij zuigelingen wijzen bovendien uit dat een teveel aan dierlijke eiwitten een risico op obesitas geeft... op volwassen leeftijd!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/04/2012
Origineel artikel geschreven door op 04/07/2006

Vindt u het artikel interessant?