Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige

Arteriosclerose: meer aandacht voor plantaardige eiwitten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/04/2012 - 10h00
-A +A

Vlees, worst, charcuterie... De Belg is en blijft een vleeseter. Door die keuze voor dierlijke eiwitten mist hij wel de voordelen van de eiwitten van plantaardige oorsprong.

Cardiologen over de hele wereld pleiten voor een herstel van een zeker evenwicht.

Plantaardige eiwitten: wat is het?

Wat zijn plantaardige eiwitten precies? Dat zijn eiwitten die in grote hoeveelheden voorkomen in graanproducten, in gedroogde peulvruchten (linzen, soja, kikkererwten...) en, in mindere mate, in groenten.

Dierlijke eiwitten vind je in melk, vlees, gevogelte, eieren en vis. Vandaag is er in onze voeding een duidelijk overwicht van de laatste categorie (met uitzondering van vis). Dat is niet zonder gevolgen voor onze gezondheid.

De keerzijde van de medaille van dierlijke eiwitten

De wetenschap heeft lange tijd de lof gezwaaid van de dierlijke eiwitten. Die eiwitten bevatten inderdaad alle essentiële aminozuren (ons lichaam kan die immers niet zelf produceren) die we nodig hebben, en ook in geschikte hoeveelheden.

De plantaardige eiwitten daarentegen missen een of meerdere essentiële vetzuren, of de hoeveelheden volstaan niet om ons lichaam goed te laten functioneren. Maar er is een keerzijde: de meeste van die producten met veel dierlijke eiwitten die op ons menu staan, bevatten ook veel vetten...

Nieuwe studies bij zuigelingen wijzen bovendien uit dat een teveel aan dierlijke eiwitten een risico op obesitas geeft... op volwassen leeftijd!

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige le 04/07/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/04/2012 - 10h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De voordelen van de amandel Geüpdatet op 16/09/2008 - 00h00

De amandel is een niet alledaagse droge vrucht die al jaren de nieuwsgierigheid van wetenschappers prikkelt, in het bijzonder op het gebied van de cardiovasculaire gezondheid. De amandel zou zelfs verschillende positieve effecten hebben voor het hart...

Wat moeten we eten om onze hersenen een boost te geven? Geüpdatet op 07/09/2016 - 12h44

Nu het nieuwe werkjaar van start is gegaan, moeten we onze hersenen weer op volle kracht laten draaien. Er bestaat een uitstekende remedie om ze te behoeden voor stress, overbelasting of een dipje: stel uw maaltijden met zorg samen, want sommige leve...

Meer artikels