• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Arteriopathie: lang leve lichaamsbeweging!

Arteriopathie: lang leve lichaamsbeweging! Lichaamsbeweging moet deel uitmaken van de behandeling van arteriopathie, waarbij de slagaders in de benen verstopt raken. Al wie aan arteriopathie lijdt, moet 3 tot 5 keer per week 35 tot 55 minuten wandelen.

Verschillende studies hebben bewezen dat lichaamsbeweging heilzaam is voor patiënten met arteriële claudicatio van de onderste ledematen (manken door verstopping van de slagaders). Dit symptoom - meer bepaald spierpijn of spierzwakte tijdens het lopen, waardoor de patiënt gedwongen wordt om stil te staan - wordt veroorzaakt door arteriopathie van de onderste ledematen, d.w.z. een vernauwing van de slagaders, meestal door atherosclerose (vorming van atheroomplaque). In het beginstadium van de ziekte voelt de patiënt geen pijn in rust, omdat de spieren nog genoeg zuurstof krijgen. Na een zekere inspanningstijd verhoogt de zuurstofbehoefte echter en kunnen de slagaders niet meer voldoende zuurstof leveren. Er ontstaat krampachtige pijn, meestal in de kuiten, in zeldzamer gevallen in de dijen of de bips, die verdwijnt enkele minuten nadat de patiënt is stilgestaan.

Lichaamsbeweging: een uitstekende behandeling

Uit de resultaten van deze analyse blijkt dat de loopduur zonder manken (claudicatio) met 180 % verbetert. De oefensessie duurde minstens 30 minuten, met minimum 3 sessies per week. Het lopen duurde tot aan de pijndrempel, en de training duurde 6 maanden of meer. In een andere studie verhoogde lichaamsbeweging de loopduur zonder pijn met gemiddeld 150 % (uiterste percentages: 74 % en 230 %). Deze resultaten zijn zonder enige twijfel beter dan die van geneesmiddelentherapie! Farmacologische specialiteiten verbeteren de loopafstand bij arteriopathiepatiënten immers gemiddeld met slechts 20 tot 25 %.

Winst op alle niveaus

Lopen stimuleert de expressie van een vaatfactor, de vascular endothelial growth factor (VEGM), in de kuitspieren, wat de bloedsomloop stimuleert. Lichaamsbeweging verhoogt de vasodilatatie (uitzetting van de bloedvaten) en dus de doorstroming in de spiervaten, verbetert het spiermetabolisme en bevordert de zuurstoftoevoer in de spieren. Er is ook een gunstig effect op de bloedviscositeit, minder ischemie, een betere musculaire biomechanica en een algemeen gunstig effect op het gewicht, de bloeddruk en het koolhydraten- en vetmetabolisme (HDL-cholesterol).

Tot slot moeten alle arteriopathiepatiënten de raad krijgen om 3 tot 5 keer per week 35 tot 55 minuten te wandelen.

Artikel gepubliceerd door op 25/03/2003

Bronnen: Stewart K.J. et coll., N. Engl. J. Med., 347 : 1941-9, 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten