Arsenicum op ons bord!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 03/06/2013 - 14h12
-A +A

De Deense dienst voor Volksgezondheid raadt aan om het gebruik van producten op basis van rijst bij kinderen te beperken. Ze zouden te grote hoeveelheden arseen bevatten.

Arseen komt relatief veel voor in onze voeding. Het zit niet alleen in rijst, maar ook in leidingwater en andere voedingswaren. En het is niet zonder gevaar. Een woordje uitleg.

Wat is arsenicum?

Arseen of arsenicum is een oligo-element dat van cruciaal belang is voor ons lichaam. Het speelt een rol in heel wat chemische reacties, onder meer in ons beendergestel en onze tanden. Maar we hebben er maar heel weinig van nodig, tussen 10 en 20 microgram per dag. Die behoefte wordt ruimschoots gedekt door de voeding, want arseen zit er te pas en te onpas in. Het woord arseen komt van het Grieks arsenikon, wat zo veel wil zeggen als "potentiekiller" ! De stof kreeg die naam vanwege zijn grote toxiciteit, want het is een sterk gif dat veel wordt gebruikt omdat het geur- en smaakloos is. De dodelijk dosis ligt tussen 70 en 180 milligram.

In hoge dosissen is arseen dodelijk. Bij lage dosissen, maar herhaaldelijk gebruik is het kankerverwekkend
Maar in heel kleine dosissen en bij herhaaldelijk en frequent gebruik is arseen kankerverwekkend (sinds 1980 is het als dusdanig geklasseerd). Zo is er een verband vastgesteld met huidkanker, blaaskanker en longkanker. Er bestaan twee chemische vormen van die lichtjes van elkaar verschillen. Er is organisch arseen en anorganisch arseen, een zuur. De laatste vorm is het schadelijkst.

Waar is arseen allemaal te vinden?

Zowat overal, want de aardkorst bevat heel wat afzettingen van dit metaal, meestal vermengd met andere mineraien. Bij vulkaanuitbarstingen komt het mee in de duizenden tonnen as en puin. Arseen wordt al sinds jaar en dag gebruikt in allerlei soorten menselijke activiteiten, zoals in de metaalindustrie, de behandeling van hout en koper, het bleken van materialen, het harden van geweerpatronen en andere munitie, verfpigmenten, enz.

Sommige landen gebruiken arseen nog in pesticiden
Arseen werd in het verleden ook veelvuldig gebruikt - en in sommige landen gebeurt het nu nog - als pesticide, insecticide en schimmelwerend middel. Zo zit er arseen in sommige producten tegen muizen. Maar ook in tabak zit arseen.

Arseen is niet biologisch afbreekbaar en vervuilt dus het milieu
Arseen is niet biologisch afbreekbaar en verdwijnt dus niet uit het milieu. Het kwam vroeger dus in de grond en het grondwater terecht en blijft daar zitten. Heel wat gewassen bevatten dan ook arseen, want ze groeien in de grond en zuigen water op. Maar ook vis en schelpdieren kunnen arseen bevatten, want ze leven in water. En het zit ook in ons drinkwater.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 03/06/2013 - 14h12

www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/Arkiv_2013/Sider/Nye-råd-om-riskiks-og-risdrik.aspx - www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm319827.htm - www.senat.fr/rap/l02-215-2/l02-215-256.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Peper, een gezondheidskruid? Geüpdatet op 04/07/2016 - 10h42

Peper is vandaag de meest gebruikte specerij in de keuken. Het geeft elk gerecht een pittige toets en staat steevast op tafel, zij aan zij met zout. Chef-koks werken hun recepten vaak af met en paar fikse draaien aan de pepermolen. Maar peper zou ook...

Suiker vervangen, hoe en wat? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h18

Ik wil geen suiker meer gebruiken. Ik hou niet van chemische zoetmiddelen . Mijn koffie smaakt er zo raar van en ik kan ze niet gebruiken om taart te bakken. Waardoor kan ik suiker dan wel vervangen?

Meer artikels