Appendicitis (blindedarmontsteking) op video uitgelegd

Vidéo publiée le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 23/05/2016 - 12h26
-A +A

PUB

De blinde darm of appendix is een klein vingervormig weefselzakje rechtsonder in de buik. Hoewel het een vertakking is van het eerste deel van de dikke darm, speelt de blinde darm geen belangrijke rol bij het uitscheiden van spijsverteringsafval.

De blinde darm kan aangetast worden door bacteriën die zich in het darmkanaal bevinden. Een geïnfecteerde blinde darm is opgezwollen en ontstoken en veroorzaakt hevige pijn. Symptomen zijn onder meer pijn en gevoeligheid rond de navel, die omhoog trekt naar de rechter onderbuik. De pijn gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven, lichte koorts en constipatie of diarree.

Blindedarmontsteking of appendicitis is een van de meest voorkomende aanleidingen voor spoedeisende buikoperaties bij kinderen. Een blindedarmontsteking komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en komt vooral voor bij jonge mensen rond de twintig jaar.

Een ontstoken blinde darm wordt meestal operatief verwijderd. Als behandeling wordt uitgesteld, kan de blinde darm scheuren, met ernstige infectie als gevolg.

Vidéo initialement mise en ligne le 17/01/2011 - 15h17 et mise à jour par Blausen (Collectief) le 23/05/2016 - 12h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB