• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  12 mening
 • Commentaren (0)

Appelen: eet ze naar hartenlust!

Appelen: eet ze naar hartenlust!

De appel is het meest gegeten fruit en heeft vele voedingswaarden. Het aloude gezegde "Eén appel per dag houdt de dokter weg" wordt ook regelmatig opnieuw bevestigd. Dat klopt dus, maar wel ook lekker de schil opsmullen...

 

Eet de schil maar lekker mee op!

De appel is dé hongerstillende vrucht bij uitstek en is bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Bovendien bevat hij weinig calorieën en ietwat suiker, en heeft hij een diuretische (vochtdrijvende) werking, waardoor hij de eliminatie van afvalstoffen uit de urine bevordert. De vezels in appelen, de zogenaamde pectines, zijn niet alleen nuttig om jam mee te maken, maar bevorderen ook sterk de goede werking van de darmflora. Dankzij die eigenschap regelen ze de darmtransit en zijn ze even doeltreffend om luie darmen te bestrijden als om diarree tegen te gaan.

Appelen bevatten ook allerlei vitamines: vitamines B, een beetje bètacaroteen of provitamine A, en een matige hoeveelheid vitamine C.
Vergeet daarbij niet dat de schil (4 tot 6 keer) meer vitamine C bevat dan het vruchtvlees.
Gezien zijn lage relatieve gewicht vertegenwoordigt de schil echter slechts een klein deel (ongeveer 25 %) van de totale hoeveelheid vitamine C in appelen. Maar er zijn nog andere redenen waarom de schil van de appel gezond is. Hij bevat namelijk ook een andere, bijzonder krachtige antioxidant: quercetine. Vooral dan rode appelen: die zijn per portie één van de rijkste bronnen van quercetine in vergelijking met andere vruchten en groenten. Afgeleide producten (appelsap, compote enz.) daarentegen worden vooral bereid met het vruchtvlees en niet met de schil, en bevatten dan ook weinig quercetine.

Een sterke vrucht

Appelen worden weliswaar snel zwart zodra ze een deuk krijgen of ergens half opgegeten buiten liggen te slingeren. Deze enzymatische verkleuringsreactie is compleet normaal en absoluut zonder gevaar. Toch bewaren appelen uitstekend in vergelijking met andere vruchten. Hun vitamine C-gehalte daalt niet sterk tijdens de bewaring, en als u ze kookt of bakt, verliezen ze slechts gedeeltelijk hun vitamines. Als u ze bakt in de oven, is dat 25 tot 30 %. Niet te vergelijken met rode vruchten, die veel kwetsbaarder zijn!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2016
Origineel artikel geschreven door op 03/10/2006

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Wat eet ik deze herfst?

Vindt u het artikel interessant?