• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Raadplegingen (556)
 • Commentaren (0)

Antrax

Duur: 
2,53 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

Door bepaalde omstandigheden kunnen bacteriën die miltvuur veroorzaken zich tot sporen ontwikkelen. Deze kunnen in de lucht vrijkomen en dan worden ingeademd. Ingeademde sporen komen in de luchtpijp, die zich vertakt in de bronchiën. Omdat de sporen zo klein zijn, worden ze meegevoerd in de steeds kleiner wordende bronchioli en bereiken ze uiteindelijk de longblaasjes.

In de longblaasjes worden de sporen massaal overvallen door macrofagen, dat zijn immuuncellen die de sporen met enzymen aanvallen. Hierbij worden sporen vernietigd, maar een groot aantal sporen overleeft de aanval van het immuunsysteem. De overlevende sporen reizen door naar het lymfestelsel en hopen zich op in de lymfeknopen in de borst.

Na een tijdje ontkiemen de sporen en groeien ze uit tot zelfstandige miltvuurbacteriën, die zich in de lymfeknopen vermenigvuldigen. Daarbij scheiden ze gifstoffen af, waardoor de lymfeknopen gaan opzwellen en bloeden. De gifstoffen verspreiden zich via de bloedbaan, zodat ook de ernstige symptomen van miltvuur zich verspreiden.

Binnen een paar dagen na de eerste besmetting treden verkoudheidachtige symptomen op, zoals koorts, hoesten, pijn en een algemeen beroerd gevoel. Bij sommige mensen treedt een lichte verbetering op, maar meestal worden de symptomen al snel erger. Dan ontwikkelen zich zweren in het longweefsel, waar de bacteriën het eerst in het lichaam zijn binnengedrongen, en hoopt zich in de borstholte vocht op. Hierdoor ontstaan bloedingen en zwellingen, en wordt de ademhaling steeds moeilijker.

Ook dringen de gifstoffen door tot de hersenen en het ruggenmerg, waardoor bloedingen ontstaan in de dunne weefsellagen die deze structuren bedekken. De gevolgen hiervan zijn ernstige ademhalingsproblemen, bloedingen, shock en vaak het overlijden van de patiënt. Dit onheilspellende scenario kan mogelijk worden vermeden door het gebruik van een miltvuurvaccin voordat de infectie toeslaat, of met penicilline of andere antibiotica kort na infectie met miltvuur.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de boomerke
Door boomerke 08/03/12 - 05.00
Graag had ik vernomen wat jullie ervaringen zijn over het gebruik van een pijnpen (pain gone pen) om pijn te bestrijden. Heeft iemand ervaring of dat helpt bij migraine en spierpijn? Is het gebruik ...

Uw interactief gedeelte over Algemene gezondheidsinformatie

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Kan dit te maken hebben met mijn bloedsuikerspiegel ? Ik sport 3x per week en train 2u15 per keer ...

  Par CARCRA 26/01/2011 - 11h54

  1
  antwoord
  1368 raadplegingen
 • ik heb ook een frontaal hersenletsel door een verkeersongeluk je troost je je bent niet alleen er ...

  Par tommy 28/02/2011 - 18h49

  1
  antwoord
  259 raadplegingen
 • wie weet wat de oorzaak kan zijn van extreme p

  Par samen 06/12/2011 - 06h28

  0
  antwoord
  468 raadplegingen
 • Beste,In het kader van mijn masterproef onderzoek ik het verband tussen gezond leven en ...

  Par Studente1 28/12/2011 - 13h21

  0
  antwoord
  162 raadplegingen
 • Beste, al vele jaren heb ik regelmatig migraine ,en neem daarvoor triptanen weliswaar met een goed ...

  Par Mayadebij 02/09/2013 - 18h26

  1
  antwoord
  444 raadplegingen