• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Anticonceptiva voor hond en kat: gevaarlijk...

Anticonceptiva voor hond en kat: gevaarlijk...Het beste anticonceptivum voor uw vrouwelijke viervoeter is de chirurgische verwijdering van de twee eierstokken. Wanneer definitieve sterilisatie niet wenselijk is, wordt er een beroep gedaan op contraceptiva, maar die kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier.

Sterilisatie: de beste methode

Om een overbevolking van honden en katten te vermijden, en vooral katten, is het noodzakelijk om hun voortplanting te controleren. Daar zijn verschillende middelen voor, maar de meest betrouwbare en veilige methode is vandaag nog altijd sterilisatie, met andere woorden, het chirurgisch verwijderen van de eierstokken van uw vrouwelijk huisdier. Deze ingreep wordt vaak uitgevoerd door dierenartsen en biedt bovendien het voordeel dat ze een beschermend effect heeft tegen het optreden van borsttumoren en uterusinfecties, vooral als het om jonge diertjes gaat (6 à 18 maanden). De ingreep heeft nog een pluspunt, ze remt de verspreiding van virussen zoals leukose bij katten en FIV (aids bij katten) bij viervoetertjes die al naar buiten kunnen.

Alternatieven: orale en inspuitbare anticonceptiva

Als u niet wilt dat uw huisdier definitief onvruchtbaar is, met het oog op voortplanting bijvoorbeeld, dan zijn er andere methoden die het optreden van loopsheid bestrijden. Die loopsheid gaat gepaard met gedragsverandering, bloedverlies bij teefjes en specifiek gedrag bij katten (plasjes in huis, typische houding, enz.). Geneesmiddelen kunnen die fase en voortplanting voorkomen met hormonen die inwerken op de hormonen die door het dier zelf aangemaakt worden, de hele vruchtbare periode lang.
Het gaat meer bepaald om een behandeling in de vorm van injecties die toegediend worden door de dierenarts of in de vorm van orale tabletten. Maar die behandelingen brengen helaas de gezondheid van uw huisvriend in gevaar. . .

Artikel gepubliceerd door op 31/07/2007

Vindt u het artikel interessant?