Antibiotica: welke impact hebben ze op onze "goede" bacteriën?

Geüpdatet door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 03/02/2017 - 10h07
-A +A

PUB

Hoe kunnen we onze darmflora beschermen als we antibiotica moeten nemen?

Het eerste wat u moet doen - en dat is de basis van alles - is geen antibiotica nemen als het niet echt nodig is!

Maar hoe kunt u de microbiotica van uw darmen beschermen als een antibioticakuur wel nodig is? Wetenschappers zijn momenteel bezig - en dat is een van de pistes – om een behandeling te ontwikkelen die samen met de antibioticakuur gevolg moet worden. «Het is een product dat de antibiotica neutraliseert door ze te absorberen zo gauw ze in de dikke darm komen. Dan hebben de antibiotica hun werk namelijk gedaan en zijn ze overbodig geworden, maar de darmflora blijft dan wel intact», legt prof. Andremont uit. «De eerste resultaten zijn veelbelovend en als ze bevestigd worden, zouden we zo de impact van antibiotica op de microbiota tijdens een antibioticakuur kunnen beperken».

Initialement publié par Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste le 02/09/2015 - 13h08 et mis à jour par Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste le 03/02/2017 - 10h07

D’après un entretien avec le Pr Antoine Andremont, directeur du Laboratoire de bactériologie à l’Hôpital Bichat-Claude Bernard (Paris) suite à la conférence « Impact des antibiotiques sur la flore commensale : un effet secondaire à part, à tourner à notre avantage ! » aux 1ères Journées de Réflexion Pluridisciplinaire Antibiotique : de l’innovation de rupture à la rupture de l’innovation (30 Juin-01 Juillet 2015).

* Auteur de « Antibiotiques, le naufrage », Ed Bayard, sortie octobre 2014.

** http://www.davolterra.com/

Bekijk dit artikel
PUB