Aanpassing: Pierre Dewaele

Antibiotica: 'trop is te veel en te veel is trop'

Geüpdatet door Pierre Dewaele op 03/02/2017 - 10h06
-A +A

Veel infectieziekten worden behandeld met antibiotica. Maar een te frequent gebruik van antibiotica werkt het optreden van resistentie in de hand, wat tot gevolg heeft dat de antibiotica minder goed zullen werken.

Luchtweginfecties (bronchitis, pneumonie) en NKO-infecties (oorontsteking, sinusitis) worden vaak veroorzaakt door pneumokokken. Pneumokokken slaan vooral toe bij kinderen en bejaarden. De behandeling is klassiek: antibiotica.De efficiëntste antibiotica tegen pneumokokken zijn de penicillines. Maar helaas worden de pneumokokken alsmaar resistenter tegen penicillines (reeds in 10% van de gevallen van otitis). Het kan dan nodig zijn een uitstrijkje te nemen om na te gaan voor welk antibioticum de kiem nog gevoelig is. Maar veel bacteriën zijn nu al resistent geworden tegen veel antibiotica. Een onrustwekkende evolutie.

Efficiënt, maar hoelang nog?

Als de resistentie toeneemt, kan men zich afvragen hoelang de antibiotica waarover we nu beschikken, nog hun werk zullen kunnen doen? Dat is een reëel probleem voor de volksgezondheid, met name in ziekenhuizen waar multiresistente kiemen (kiemen die resistent zijn tegen meerdere antibiotica) schering en inslag zijn.

Hoe ontstaat die resistentie?

Een studie die recent in het bekende tijdschrift Britisch Medical Journal (BMJ) werd gepubliceerd, toont aan dat resistentie met name ontstaat als de patiënt de vorige twee maanden reeds antibiotica van dezelfde familie (de familie van de bètalactam antibiotica) heeft gekregen.Het risico op de ontwikkeling van resistente bacteriën stijgt nog met 4% per dag dat de vorige 6 maanden bètalactam antibiotica werden gebruikt.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 27/01/2002 - 00h00 et mis à jour par Pierre Dewaele le 03/02/2017 - 10h06

Narsin D et al. BMJ 2002 ; 324: 28

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Antibiotica: minder is beter! Gepubliceerd op 08/02/2017 - 11h07

De strijd tegen infecties die resistent zijn tegen antibiotica is voor de overheid vandaag voor een prioriteit. Dat is ook wel normaal: er komen almaar meer van dat soort infecties voor en er vallen ook slachtoffers. Om ze af te blokken, moeten we me...

Dierenvoeding: definitief verbod op antibiotica Geüpdatet op 31/01/2006 - 00h00

De enige vier antibiotica die nog gebruikt werden als groeibevorderaars om dieren vet te mesten, zijn voortaan verboden. Het gaat hier om de laatste fase van het proces om antibiotica voor niet-therapeutische doeleinden te bannen. De maatregel past i...

Als bacteriën resistent worden... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Alsmaar meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Er moeten maatregelen worden getroffen om dit probleem efficiënt aan te pakken. Daarom werd een pilootproject opgestart.

Gebruikt u antibiotica op de goede manier? Geüpdatet op 03/02/2017 - 14h45

Antibiotica zijn geweldige geneesmiddelen, we zouden niet goed zonder kunnen. Maar we moeten ze wel goed leren gebruiken, anders verliezen ze hun doeltreffendheid. Dat wil zeggen: alleen als ze nodig zijn.

Meer artikels