PUBLICITÉ

Antibiotica ter discussie

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00
-A +A

Als we te veel antibiotica gebruiken, verliezen ze hun doeltreffendheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) werd uitgevoerd

PUB
Overzicht

De studie die onlangs door het Institut Scientifique de la Santé Publique werd voorgesteld en door de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) werd gepubliceerd, is wel reeds twee jaar oud, maar betekent toch een keerpunt in de houding van artsen ten opzichte van het voorschrijven van antibiotica.Het ligt niet voor de hand schuld te bekennen voor een fout die men niet denkt begaan te hebben. Dat is nochtans wat de huisartsen doen bij de publicatie van de resultaten van de studie. De huisartsen erkennen dat ze veel (te veel) antibiotica voorschrijven. De studie had betrekking op het voorschrijfgedrag van huisartsen bij patiënten met "keelpijn". Keelpijn is in 80% van de gevallen te wijten aan een virus dat niet gevoelig is voor antibiotica, en niet aan een bacterie.

Ondoordacht

Toch schreven de artsen in de helft van de gevallen een antibioticum voor, wat volgens hen gerechtvaardigd was om de duur van de aandoening te verkorten en het risico op complicaties te beperken. Antibiotica zijn echter enkel aangewezen in geval van een streptokokkeninfectie. En dan nog verkort het antibioticum de duur van de infectie slechts met 48% en zou het enkel moeten worden gegeven aan risicopatiënten met een hartaandoening of astma. Slechts één patiënt op 20 voldoet aan die criteria.De meeste artsen schrijven bovendien een breedspectrum antibioticum voor. Breedspectrum antibiotica doden een groot aantal bacteriën, maar kunnen hun werkzaamheid te verliezen als resistentie optreedt. Het wordt dan ook aanbevolen antibiotica gerichter voor te schrijven, dus antibiotica met een smal spectrum, om het risico te beperken.De artsen erkennen hun ongelijk, maar het is ook tijd dat de patiënten zelf hetzelfde doen. In meer dan 20% van de gevallen zeggen de artsen immers dat ze die waardevolle geneesmiddelen hebben voorgeschreven op uitdrukkelijke vraag van de patiënt.De ontwikkeling van nieuwe antibiotica (zie "Antibiotica, de natuur wijst eens te meer de weg") verandert daar niets aan. We moeten redelijk worden; zoniet lopen we het risico dat we de bacteriën die overal in onze omgeving voorkomen, niet meer onder controle kunnen brengen.De campagne die door de minister voor Volksgezondheid wordt gevoerd, is zeer succesvol en zal waarschijnlijk nog andere resultaten opleveren. We moeten dus waakzaam blijven en minder geneesmiddelen innemen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00 Revue de la Médecine Générale, januari 2002-02-14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ