• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Antibiotica: probiotische supplementen voorkomen diarree

Antibiotica: probiotische supplementen voorkomen diarreeEen behandeling met antibiotica veroorzaakt vaak het probleem dat er diarree ontstaat. De inname van probiotica zou het optreden van deze bijwerking van een antibioticakuur kunnen voorkomen.

Diarree is een veel voorkomende bijwerking van antibiotica

Diarree treedt vrij frequent op bij een behandeling met antibiotica. Naar schatting 5 tot 30% van de volwassenen en 11 tot 40% van de kinderen die een therapie met antibiotica volgen, hebben er last van. Het ongemak kan zich vanaf het begin van de behandeling manifesteren, maar ook tot twee maanden na de stopzetting ervan.

Om dit symptoom te voorkomen, zouden probiotica een interessante oplossing kunnen vormen. Dit zijn micro-organismen waarvan de gunstige gezondheidseffecten vandaag goed gedocumenteerd zijn.

Probiotica voorkomen diarree op een efficiënte manier

Die theorie wordt bevestigd door de resultaten van een nieuwe placebogecontroleerde studie met 260 kinderen van 6 maanden tot 14 jaar. Omdat de patiëntjes aan een middenoorontsteking en/of een infectie van de luchtwegen leden, kregen ze een behandeling met antibiotica. De helft van hen moest ook een voedingssupplement in de vorm van probiotica innemen. De andere helft kreeg een placebo.
Probiotica bleken bijzonder doeltreffend te zijn: in de groep kinderen die probiotica nam, kreeg 7,5% diarree, tegenover 23% in de placebogroep.
De aanwezigheid van diarree werd in de studie gedefinieerd als minstens 3 waterachtige ontlastingen per dag gedurende minstens 48 uren, tot 3 weken na het einde van een behandeling met antibiotica.

Eerdere studies over dit onderwerp hadden vooral betrekking op volwassenen en maakten gebruik van verschillende soorten probiotica. De meeste van die studies kwamen tot gelijkaardige conclusies: een supplement met probiotica in aangepaste hoeveelheden beperkt het risico op diarree bij personen die een antibioticakuur moeten volgen.

Voor mensen die thuis zijn in de materie: uit de studie van de literatuur zouden we kunnen afleiden dat de beperking van het risico op diarree varieert naargelang het gekozen probioticum. De beperking is groter met de Lactobacillus, gevolgd door de S. boulardii, B.lacgtis en S.thermophilus.

Artikel gepubliceerd door op 18/07/2006

Bronnen: Szjaweska H., 39th annual meeting of European Society of Pediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition, 7-11 juni 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten