• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Anti-oxidanten: goed voor de ogen?

Anti-oxidanten: goed voor de ogen? Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden supplementen met anti-oxidanten en zink de levenskwaliteit van mensen ouder dan vijftig jaar kunnen verbeteren en meer bepaald de daling van het risico op een vaak voorkomende oogaandoening, leeftijdsgebonden maculadegeneratie oftewel LMD.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is geen zeldzame aandoening, ongeveer 8% van de 50-plussers kampt ermee. LMD is in geïndustrialiseerde landen de meest frequente oorzaak van blindheid na de leeftijd van 55 jaar. De oogaandoening is te wijten aan de veroudering van de macula, het centrale gedeelte van het netvlies van het oog. In normale omstandigheden zorgt dat voor de precisie van het gezicht van datgene wat zich voor iemand bevindt. Maar bij het voortschrijden van de ziekte daalt het centrale gezicht, het vergezicht en vooral het zien van dichtbij en dat bemoeilijkt het lezen en andere visuele activiteiten behoorlijk. De behandelingen van LMD zijn erg omslachtig en bovendien zijn ze niet altijd doeltreffend.

De afgelopen jaren werd er heel wat onderzoek verricht naar de preventie van maculadegeneratie en waren er de nodige teleurstellingen, maar nu wordt de rol van anti-oxidanten serieus genomen. Een recent Amerikaans onderzoek is alvast heel veelbelovend.

De voordelen voor de gezondheid ...

Het team van Dokter David Rein van het Research Triangle Park in North-Carolina ontwikkelde een informaticamodel met twintig miljoen virtuele personen ouder dan vijftig jaar. In dat model werd de incidentie van en de progressie van LMD verwerkt en ook de kosten van de verzorging en de levenskwaliteit tot de leeftijd van honderd jaar of het overlijden van de proefpersonen.

De resultaten tonen aan dat bij een supplement met anti-oxidanten en zink de gezichtsscherpte van het beste oog daalt van 7 naar 5,6 % in vergelijking met dezelfde simulatie bij 'personen' die geen supplementen kregen. Die verbetering is redelijk spectaculair als men rekening houdt met de eerder bescheiden vooruitgang die de laatste jaren geboekt werd.

...en de financiën

Een ander voordeel van het informaticamodel is dat de verhouding tussen kosten en doeltreffendheid van de behandeling (het geven van een supplement) berekend kan worden. En ook op dat vlak worden er mooie resultaten behaald: het nemen van supplementen kost uiteindelijk minder dat het uitblijven van een behandeling. En dat geldt niet alleen voor de mensen met LMD, maar ook voor de levenskwaliteit wanneer LMD een feit is. Al naargelang de simulatie daalde het gezicht minder
snel. En dat alles voor een redelijke prijs...

Artikel gepubliceerd door op 14/08/2007

Bronnen: Rein DB et al. Ophtalmology 2007; 114(7) : 1319-26

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie