• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Anti-inflammatoire middelen tegen de ziekte van Alzheimer

Anti-inflammatoire middelen tegen de ziekte van AlzheimerDe ziekte van Alzheimer wordt erkend als de belangrijkste oorzaak van dementie bij volwassenen en de frequentie ervan stijgt met de leeftijd. Door de vergrijzing van de bevolking wordt de ziekte van Alzheimer in alle industrielanden een prioriteit inzake research en verzorging. Hoewel de huidige literatuurgegevens over het nut van niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAI) tegenstrijdig blijven, zouden volgens een recente studie de NSAI bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer.

Waarom de piste van de anti-inflammatoire middelen volgen?

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door een verlies van neuronen in bepaalde zones van de hersenen die essentieel zijn voor het functioneren. Mogelijke oorzaken zijn: genetische afwijkingen, blootstelling aan toxische stoffen, stoornissen van de circulatie, accumulatie van onoplosbare stoffen, enz.Sinds het einde van de jaren '80 wordt veel gesproken over het concept chronische ontsteking, maar we beschikken niet over specifieke gegevens daaromtrent. Het zou namelijk kunnen dat de vernietiging van de neuronen (zenuwcellen) op zich lokaal een ontstekingsreactie uitlokt die dan op haar beurt schade berokkent aan de cellen.

Langdurige inname van NSAI voorkomt de ziekte van Alzheimer

Dit blijkt uit een grootschalige studie die 6.989 personen ouder dan 55 jaar gedurende bijna 7 jaar heeft gevolgd. Bij opname in de studie vertoonden die personen geen tekenen van dementie.De proefpersonen werden in vier groepen ingedeeld: personen die geen NSAI gebruikten; gebruikers op korte termijn (in totaal minder dan één maand gebruik van NSAI), gebruikers op middellange termijn (in totaal minder dan 24 maanden gebruik) en gebruikers op lange termijn (in totaal meer dan 24 maanden).Diclofenac, ibuprofen, naproxen, piroxicam en indometacine maakten meer dan 90% van de voorschriften voor NSAI uit. De resultaten van de studie waren de volgende: als het relatieve risico bij niet-gebruikers wordt gelijkgesteld aan 1, daalt het relatieve risico op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer tot 0,95 bij gebruikers op korte termijn, 0,83 bij gebruikers op middellange termijn en 0,20 bij gebruikers op lange termijn.Het dient te worden vermeld dat dit resultaat onafhankelijk is van de leeftijd. Het gebruik van NSAI heeft anderzijds geen invloed op de incidentie van andere vormen van dementie (zoals vasculaire dementie).

Artikel gepubliceerd door op 11/03/2002

Bronnen: In 'T. Veld BA. et al. N. Engl. J. Med 2001; 345: 1515-21.

Vindt u het artikel interessant?