• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Anorexia: follow-up is een noodzaak

Anorexia: follow-up is een noodzaak Een recente Amerikaanse studie toont aan dat patiënten met anorexie die bijkomen tijdens een verblijf in een psychiatrische instelling, de neiging hebben om na die opname te hervallen en hun oude voedingsgewoonten weer opnemen.

In de bewuste studie gaven onderzoekers aan 12 vrouwen die opgenomen waren wegens anorexie en aan evenveel vrouwen die geen eetstoornissen hadden, dezelfde hoeveelheid calorieën voor het ontbijt. Voor de lunch mochten de vrouwen zoveel milkshake en yoghurt met aardbeien eten als ze wilden, en dat zonder enige controle. De test werd uitgevoerd bij het begin en aan het einde van het ziekenhuisverblijf.

De vrouwen die geen anorexie hadden, namen in het algemeen een middagmaal van ongeveer 500 calorieën, wat overeenstemde met de helft van de hoeveelheid die hun aangeboden werd. De vrouwen met anorexie namen een lunch van 145 calorieën aan het begin van de ziekenhuisopname en 240 calorieën aan het einde van hun verblijf. Dat is minder dan de helft van wat de vrouwen zonder eetstoornissen consumeerden.

Dit onderzoeksresultaat wijst op het probleem van de duur van de behandeling van eetstoornissen. Na een opname van een aantal maanden in een instelling hebben anorexiepatiënten weer een 'normaal' lichaamsgewicht, maar dat wil nog helemaal niet zeggen dat ze een evenwichtige houding hebben ten aanzien van voedsel. Anorexie heeft diepliggende oorzaken die aangepakt moeten worden om een duurzaam herstel te verkrijgen. De eetstoornissen zijn er doorgaans al jaren voordat de aandoening verzorgd wordt. Wat de patiënten leren tijdens een relatief kort ziekenhuisverblijf weegt niet op tegen jarenlange gewoonten. In het ziekenhuis wordt het voedingsgedrag constant gevolgd. De patiënt kan kiezen of hij de behandeling volgt of niet, terwijl er in het 'echte' leven buiten het ziekenhuis veel meer en veel complexere keuzes te maken zijn. Als een patiënt met anorexie geconfronteerd wordt met die nieuwe mogelijkheden, gaat hij snel in oude gewoontes hervallen.

Het zijn allemaal gegevens die bevestigen wat patiëntenverenigingen zeggen over stoornissen als anorexie en boulimie: medische zorg op zich volstaat niet om te genezen. De patiënt moet het grootste deel van het werk zelf doen.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden