• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Anorexia bij tieners: tips voor ouders om de ziekte tijdig op te merken

Anorexia bij tieners: tips voor ouders om de ziekte tijdig op te merken

Anorexia is een ziekte die zich sluipend en heel langzaam ontwikkelt.

De aandoening treft vooral jonge en jongvolwassen meisjes tussen 12 en 20 jaar die geobsedeerd zijn door een slank lichaam.

Tegenwoordig wordt er met vermageringsdiëten om onze oren geslagen. Hoe kunt u anorexia zien aankomen en wat moet u doen om het niet zover te laten komen?

Wat is anorexia?

Enkele cijfers :

Geschat wordt dat gemiddeld 0,5% van de jonge meisjes anorexia heeft.

De leeftijd waarop de meeste gevallen zich voordoen, is tussen 10 en 19 jaar.

Bij mannen komt anorexia minder vaak voor. Daar ligt het aantal tussen 0 en 0,16%

Deze cijfers liggen misschien niet erg hoog, maar erachter gaan wel duizenden tragedies schuil.

De term komt van het oud-Griekse woord anorexia en betekent 'geen begeerte hebben'. Anorexia is dus geen zin hebben om te eten, geen eetlust hebben. De aandoening is soms het gevolg van bepaalde ziektes van het spijsverteringsstelsel of van kanker.

Maar in het geval van de jonge meisjes gaat het om mentale anorexia en dat is een psychische stoornis die te maken heeft met het eetgedrag.
Deze meisjes hebben normaal honger, zoals iedereen, maar ze ontzeggen zich voedsel omdat ze geobsedeerd zijn door de wens om te vermageren. Die obsessie beheerst al snel hun hele leven. Het is een verslaving die te vergelijken is met drugs.

Het is niet duidelijk waarom anorexia vaker meisjes dan jongens treft. Men heeft wel al vastgesteld dat de aandoening op almaar jongere leeftijd begint en dat kinderen van 8 of 9 jaar nu al anorexia hebben. Het zegt iets over de ravage die de huidige magerheidscultus aanricht.

Wat zijn de tekenen van anorexia?

Over het algemeen begint anorexia met een vermageringsdieet, vaak stiekem en altijd onevenwichtig. Tegenwoordig is mager zijn zo populair dat het meisje door haar familie en vrienden wordt aangemoedigd en felicitaties krijgt voor de kilo’s die ze kwijt is.

 • Ze is blij, ze voelt zich goed en geleidelijk aan maakt zich een gevoel van macht over zichzelf en haar lichaam van haar meester. Dat gaat zo ver dat ze de volledige controle wilt en nog meer wil vermageren.
 • Ze mijdt alles waarvan ze denkt erdoor te kunnen verdikken: alles wat gezoet is natuurlijk, maar ook alle waren waar vet in zit, inclusief en vooral ook vlees. Ze drinkt enorm veel water en gaat verschillende keren per dag op de weegschaal staan.
  Vaak dwingt ze zichzelf om over te geven.
 • Ze slaat meer en meer maaltijden over, verzint alle mogelijke uitvluchten om niet mee aan tafel te moeten gaan.
  Maar ze helpt haar moeder wel met boodschappen doen en maaltijden te bereiden. Vaak is ze zelfs een goede kokkin
 • Ze doet het heel goed op school. Ze is meer het type van de modeldochter waarover de ouders zich niet erg zorgen maken.
  Vandaar dat ze vaak ook blind zijn voor dit probleem.
 • Ze sport ook veel en doet dat almaar intensiever zonder ook maar een spoor van vermoeidheid te laten zien.
  Soms neemt ze ook (heimelijk) laxerende en vochtafdrijvende middelen.
 • Ze vermagert almaar meer en haar maandstonden blijven uit.

Artikel gepubliceerd door op 25/03/2014

Bronnen: A. Jean et coll.The nucleus accumbens 5-HTR4-CART pathway ties anorexia to hyperactivity. Transl Psychiatry (2012) 2, e203; doi:10.1038. - http://www.anorexie-et-boulimie.fr/articles-208-epidemiologie-des-tca.htm

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden