• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Anorexia bij pubers: hoe te herkennen?

Anorexia bij pubers: hoe te herkennen?

Let uw dochter constant op wat ze eet en maakt u zich zorgen? Wees gerust, een dieet op zich wijst nog niet op anorexia. Maar een dieet in combinatie met andere signalen moet bij u wel een rood lichtje doen branden.

Anorexia: vooral bij pubers

Als er over anorexia gepraat wordt, gaat het meestal over pubers - zeker bij beginnende anorexia. Zo’n 90% van de anorexiapatiënten zijn jonge meisjes. In deze levensfase verandert het lichaam en worden jonge mensen aangespoord om zelfstandig te worden. Hun zelfvertrouwen wordt dus wel op de proef gesteld. Vaak zijn ze dan erg bezig met hun lichaam en is hun enige maatstaf mooi en slank zijn.

 

Voedsel, een obsessie bij anorexia

Een gewoon dieet wijst nog niet op anorexia. Heel wat vrouwen – en niet alleen pubers – gaan trouwens aan het diëten omdat hun jeans beginnen te spannen. Meestal wordt de poging al na een poosje gestaakt. Maar als alles wat voedsel is een obsessie wordt, is er wel reden tot bezorgdheid. Jonge meisjes met anorexia worden gekweld door wat ze wel en niet kunnen eten. Wat mag ik eten? Hoe moet ik dit gerecht klaarmaken? Hoeveel zal ik klaarmaken? Een anorexialijder zit vaak te treuzelen met zijn eten en het te sorteren, in de keuken zowel als aan tafel. Het is een manier om in contact te blijven met voedsel zonder er te veel van te eten.

 

Artikel gepubliceerd door op 13/03/2012

Bronnen: Met dank aan Isabelle Maisin, psychiater gespecialiseerd in eetstoornissen in de Cliniques Universitaires Saint-Luc, voor haar bijdrage aan dit artikel.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden