• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Anogenitale wratten: een SOA in volle opmars!

Anogenitale wratten: een SOA in volle opmars! Uit recente studies blijkt dat tieners en jongvolwassenen die tijdens hun vakantie zweren bij de formule "sea, sex and sun" veel risico lopen op tal van seksueel overdraagbare aandoeningen. Sinds een paar jaar zijn condylomen daarbij de koploper…

Virale tumoren

Sinds enige tijd zijn condylomen of anogenitale wratten één van de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) die zich het snelst verspreiden en het meest voorkomen in België (samen met syfilis en chlamydia-infecties). Het gaat om huidtumoren van virale oorsprong (papillomavirus (HPV)) die goedaardig en pijnloos zijn en op wratten lijken. Bij vrouwen verschijnen ze op de baarmoederhals, in de vagina, op de vulva of op de anus, bij mannen op de penis, de testikels of de anus. Ze veroorzaken last, sijpelen en verspreiden een onaangename geur.

Bescherm u!

Naar schatting 1 % van de seksueel actieve bevolking krijgt vroeg of laat genitale wratten. In totaal gaat het om ongeveer 50.000 Belgen. Verontrustende cijfers als we weten dat het om een besmettelijke aandoening gaat die zich snel verspreidt en dat slechts de helft van alle besmette personen zich laat behandelen. Jongeren tussen 18 en 25 jaar vormen de grootste risicogroep. Dat niet alle gevallen opgespoord worden, komt in de eerste plaats omdat de meeste geïnfecteerde personen de eerste maanden geen enkel symptoom ondervinden. Een tweede reden is dat de ziekte zeer weinig en slecht bekend is bij het grote publiek. Ten derde raadplegen veel patiënten geen arts uit angst en schaamte. Tijdens de eerste maanden na de besmetting, op het ogenblik dat de patiënt nog geen symptomen heeft, is het verspreidingsrisico het hoogst. Uiteraard blijft het condoom de beste bescherming.

Artikel gepubliceerd door op 14/06/2005

Bronnen: "Ne laissez pas les condylomes vous gâcher les vacances et la santé !" ('Laat condylomen uw vakantie en gezondheid niet verpesten!'), persbericht Imiquimod, Incepta, juni 2005.

Vindt u het artikel interessant?