• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  12 mening
 • Getuigenissen (0)

Angina van de penis, al van gehoord?

Angina van de penis, al van gehoord?

Ook de penis, het mannelijke geslachtsorgaan, heeft zo zijn gezondheidsproblemen. Een ervan is de angina van de penis. Deze angina lijkt helemaal niet op de keelontsteking, maar heeft veel gemeen met de angina pectoris of hartkramp.

Erectiestoornissen en angina van de penis

Angina pectoris of hartkramp is een pijn of drukkend gevoel in de borst bij inspanningen.
De pijn treedt op als het bloed dat nodig is om het hart van zuurstof te voorzien, moeite heeft om op zijn bestemming te komen door een vernauwing van een of meerdere slagaderen. Het fenomeen doet zich precies bij fysieke inspanningen voor, omdat het hart dan extra veel zuurstof nodig heeft.
Plaatsen we dat nu even over op het mannelijke geslachtsorgaan: wanneer heeft de penis meer zuurstof nodig? Wanneer levert hij zijn zwaarste inspanning? Dat is ongetwijfeld bij het vrijen en op dat moment heeft hij een erectie nodig/behoefte aan een erectie. Bij een angina van de penis haalt het bloed niet het nodige debiet, omdat de bloedvaten vernauwd zijn. Dat uit zich niet in pijn, maar in een erectieprobleem. Soms blijft de erectie ook helemaal uit.

Hoe kunnen de bloedvaten van de penis vernauwd raken? Er zijn drie belangrijke redenen:

 • De bloedvaten zijn beschadigd door verkalking op de wanden als gevolg van een te hoog cholesterolgehalte, chronisch roken, een niet behandelde hoge bloeddruk, een heel onevenwichtige voeding... Kortom, door alle risicofactoren voor hart- en
  vaataandoeningen.
 • De bloedvaten zijn samengetrokken door stress. Die samentrekking wordt veroorzaakt door adrenaline, het hormoon dat we afscheiden in stresssituaties. Vandaar de erectiestoornissen die optreden als een man heel gespannen is en te veel gefixeerd is op het krijgen van een erectie.
 • Een voorgeschreven geneesmiddel kan het reactievermogen van de bloedvaten van de penis aantasten. Door de medicatie kunnen ze nog moeilijk ontspannen, iets wat bij seksuele opwinding gewoonlijk automatisch gebeurt. Heel veel geneesmiddelen kunnen dit ongewenste en vrij onaangename effect hebben.

Wie erectiestoornissen heeft moet dus zeker laten nakijken of er iets mis is met zijn bloedvaten. Als de bloedvaten van de penis vernauwd zijn, kan dat immers ook het geval zijn met de slagaders die het hart van bloed voorzien, en met de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. Erectiestoornissen zijn al niet leuk, maar een hartbeklemming of een blokkade van de bloedtoevoer naar de hersenen is veel ernstiger, want mogelijk levensbedreigend. Een angina van de penis die zich uit in het herhaaldelijk optreden van erectiestoornissen moet dus een alarmsignaal zijn en een aanleiding tot een check-up van de bloedvaten.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/06/2011
Origineel artikel geschreven door op 04/07/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten