Aneurysma

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Abnormale uitpuiling van de slagaderwand door aangeboren zwakte, door ziekte of door beschadiging. Men spreekt van een echte slagaderverwijding (aneurysma verum) als de verwijding de slagaderwand zelf betreft of delen van de wand, en men spreekt van een onechte slagaderverwijding (aneurysma spurium) als de verwijding niet wordt gevormd door de slagaderwand zelf, maar door nieuwgevormd bindweefsel dat buiten de slagader is gelegen. Als de verwijding of uitpuiling barst, ontstaat een bloeding.

Aneurysma diffusa
Breuk in de wand van een bloedvat, meestal een slagader. De slagader is over een grote lengte alzijdig verwijd.

Aneurysma dissecans
Breuk in de wand van een bloedvat, meestal een slagader. Men spreekt ook wel van een splijtende slagaderverwijding. Wanneer de binnenste laag van een grote slagader (meestal de aorta) inscheurt, een scheur die zich tot in de middelste laag van de slagader kan voortzetten, ontstaat er een bloeding in de vaatwand (intramuraal hematoom). Wanneer de lagen van de vaatwand voor de bloeding uitwijken, ontstaat een holte die dus met de inhoud van het vat zelf in verbinding blijft. Men spreekt in zo'n geval van een splijtende of uiteenscheurende slagaderverwijding.

Aneurysma fusiforme
Breuk in de wand van een bloedvat, meestal een slagader. Hierbij is de slagader over een kort gedeelte over de gehele omtrek spoelvormig verwijd.

Aneurysma sacculare
Breuk in de wand van een bloedvat, meestal een slagader. Hierbij is aan een bepaalde zijde een plaatselijke uitbochting aanwezig, die meestal door een smaller gedeelte (steel of hals) met de slagader is verbonden.

Aneurysma spurium
Breuk in de wand van een bloedvat, meestal een slagader. Hierbij is sprake van een onechte slagaderverwijding als de verwijding niet wordt gevormd door de slagaderwand zelf, maar door nieuw gevormd bindweefsel dat buiten de slagader is gelegen. In dat geval is er dus buiten de slagader een afgekapselde ruimte ontstaan waarin zich bloed kan bevinden dat door een opening in de slagaderwand met de inhoud van de slagader in verbinding staat.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is 'breken van een aneurysma'? Gepubliceerd op 08/02/2011 - 13h31

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader . Meestal gaat het om een uitzetting van de aorta of lichaamsslagader, maar eigenlijk kan een aneurysma zich op eender welke slagader bevinden. Het gevaar met een aneurysma is dat het kan...

Aneurysma van de aorta Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

Artritis van de onderste ledematen Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

De naam "artritis" van de onderste ledematen is, ondanks het feit dat hij courant wordt gebruikt, niet juist. Het gaat eigenlijk om een chronische obstructieve arteriopathie. Dit is een verzamelnaam voor letsels in de slagaderwand waardoor er vernauw...

Alarmsignalen bij angina pectoris Gepubliceerd op 29/01/2013 - 13h06

De term angina pectoris of hartkramp wordt gebruikt voor de symptomen die optreden bij een verminderde bloedsomloop in de hartslagaders . Dat is het geval bij arteriosclerose . Een woordje uitleg bij deze hartkwaal.

Meer artikels