Ananasdieet

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2017 - 11h30
-A +A

Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, en dat ondanks het feit dat al even lang beweerd wordt dat dat niet het geval is.

PUB

Ananas heeft de reputatie overtollige kilo's te doen verdwijnen

Deze valse reputatie dankt ananas aan het feit dat de vrucht bromeline bevat, een eiwitsplitsend enzym dat de spijsvertering vergemakkelijkt.

Bromeline doet melk verzuren en maakt vlees malser, maar ze heeft helemaal niets te maken met lipiden of vetten.

Maar deze bromeline bevindt zich vooral in de stengels en de wortels van de ananas, en slechts weinig in de vrucht. Zij wordt eruit gehaald en in poedervorm in de voedingsindustrie gebruikt en verder ook in de cosmetische industrie en soms als medicijn om een luie spijsvertering te helpen wanneer de maag niet genoeg enzymen aanmaakt. De stof wordt ook gebruikt, nog steeds als geneesmiddel, voor de genezing van wondjes en verwondingsoedemen.

Ze mag wel melk doen stremmen of vlees verzachten, toch heeft bromeline niets te maken met de lipides waaruit vetten zijn samengesteld.

Niet alleen lost de stof de lipides niet op zoals de verkopers van het ananasdieet beweren (er bestaat trouwens geen enkele molecule die in staat is om het lichaamsvet op te lossen, maar ze splitst ze zelfs niet zoals ze met eiwitten doet.

Toch zijn er nog altijd oplichters die bromelinecapsules verkopen en daarbij snel gewichtsverlies beloven, en dat zonder dieet omdat bromeline op miraculeuze wijze opgestapelde vetten zou oplossen.

Het principe van het ananasdieet

  • Principe van het ananasdieet op basis van fruit
    Het is heel eenvoudig: u eet twee weken lang alleen ananas en niets anders.
  • Principe van het ananasdieet op basis van bromeline
    U koopt op het internet bromelinecapsules. En u slikt er 6 per dag en eet alles wat u maar wilt. U geeft veel geld uit, zonder evenwel veel te vermageren.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 06/12/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/02/2017 - 11h30
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Op het menu : ananas Geüpdatet op 11/02/2003 - 00h00

Er is nog nooit iemand slanker van geworden. Maar toch is het een kostbare vrucht, vooral in de winter, omdat hij rijk is aan vitamine C. Hij bevat ook veel vezels, zodoende bevordert hij een gezonde darmtransit. Bovendien is ananas lekker, zowel in...

Vetverbranders: loop niet in de val! Gepubliceerd op 17/01/2012 - 11h49

Na de min of meer overdadige weken rond Kerstmis en Nieuwjaar is de verleiding groot om heel vlug af te raken van de opgeslagen kilo’s. En om te bezwijken aan producten en voedingswaren met de naam " vetverbranders " en wat ze allemaal beloven. Sommi...

Ananas: breng de zon op uw bord! Geüpdatet op 20/02/2007 - 00h00

Ananas is rijk aan antioxidanten, verfrissend, caloriearm, ... Het is ook één van de zeldzame vruchten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn zonder hun smaak te verliezen. Ananas is even lekker vers als in blik, en hoort dan ook beslist thuis bij...

Diëten: wat is een gevaarlijk dieet en waarom? Geüpdatet op 30/04/2014 - 12h02

In de lente zijn allerlei diëten waarmee we nog snel enkele kilo’s willen kwijtraken voor de zomer heel populair. Al deze snelle vermageringskuren, of crashdiëten zijn gevaarlijk. Ze effenen allemaal het pad voor obesitas. Sommige kunnen zelfs onze g...

Meer artikels