PUBLICITÉ

Ananas: breng de zon op uw bord!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 20/02/2007 - 00h00
-A +A

Ananas is rijk aan antioxidanten, verfrissend, caloriearm, ... Het is ook één van de zeldzame vruchten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn zonder hun smaak te verliezen. Ananas is even lekker vers als in blik, en hoort dan ook beslist thuis bij de fameuze "vijf porties" groenten en fruit per dag.

PUB

Bij het ontbijt, als lichte snack, als dessert, bij de barbecue, met vlees of vis, ... : ananas doet het altijd even goed op ons bord. Hij houdt van zon (hij groeit immers in tropische gebieden), en zijn kweekduur bedraagt 18 maanden, terwijl dat voor de meeste andere vruchten slechts ongeveer 4 maanden is. Hij wordt rijp geplukt en ligt daarom meestal "verbruiksklaar" in de winkelrekken. Bovendien heeft hij nog een ander record op zijn naam: zijn gewicht. Een ananas kan immers tot 9 kg wegen, al schommelt zijn gemiddeld gewicht tussen 1,3 en 4 kg.

Vitamine C in schijfjes

De ananas is caloriearm (51 kcal per schijf van 100 g) en vezelrijk. Ideaal dus voor wie 's winters een vitamine C-kuur wil volgen. Deze antioxidant versterkt de afweer en is uitstekend voor de huid, die het vaak zwaar te verduren krijgt door de kou. Hij helpt immers het collageen te handhaven, het belangrijkste bestanddeel van het bindweefsel, dat de huid elastisch houdt en extra glans geeft. Eén grote schijf verse ananas(als u hem kookt, gaat de vitamine C bijna volledig verloren) dekt al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is ook een rijke bron van mangaan en vitamine B1 en B6.

Hoe geler, hoe beter

Sommige ananassoorten zijn heel bleek. Mooi gele ananassen zijn ideaal, want ze bevatten veel provitamine A of bètacaroteen. Die verhoogt ook onze weerstand tegen infecties en is heel goed voor de huid. Haar effect op de opperhuid is structureel en functioneel: ze voorkomt dat de huid uitdroogt. Kortom, een schijf ananas is zowat een deugddoend streepje zon voor de huid!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 20/02/2007 - 00h00 Bron: Del Monte
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ