Anale jeuk: welke oorzaken, welke aandoeningen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/12/2016 - 10h31
-A +A

PUB

Wat zijn de oorzaken van anale jeuk?

Meestal wordt er geen oorzaak gevonden voor de anale jeuk (dat is zo in de helft van de gevallen). In de andere gevallen kan de oorzaak een aandoening van de anus of van de huid zijn, soms ook parasieten of aambeien.

Aandoeningen van de anus: 

  • Huidziektes: psoriasis, eczeem, irritatiedermatitis, enz.
  • Een anale fistel, dat is een abnormale verbinding tussen het anale kanaal en het huidgebied rond de anus. Ze is meestal te wijten aan een plaatselijke infectie van de klieren van Herman en Desfosses. Als gevolg daarvan loopt er etter uit de anus en dat geeft anale jeuk. De fistel wordt operatief weggesneden.
  • Een anale fissuur, dat is een huidwonde in of bij de anus als gevolg van chronische constipatie, chronische inflammatoire darmziektes zoals de ziekte van Crohn, een bevalling of bepaalde seksuele handelingen. Het leidt tot felle pijn, bloedingen en anale jeuk. De behandeling gebeurt meestal met medicatie op basis van steroïden (crèmes, zetpillen, enz.), wond helende middelen, laxeermiddelen of bloedvatverwijdende middelen.
  • Aambeien gaan vaak gepaard met hevige jeuk in de anale streek.
  • Parasieten zoals darmwormen van het type oxyures (vooral bij kinderen). De aandoening wordt behandeld met een wormdrijvend middel.
  • Mycose in de darmen (darminfectie door schimmels). De aandoening wordt behandeld met een schimmelwerend middel.

Er bestaan ook factoren die anale jeuk kunnen bevorderen of uitlokken, zoals alcoholgebruik, sterk gekruid eten, obesitas en diabetes.

Sommige oorzaken hebben te maken met allergieën en irritatie: antiseptische zeep, deodorants, parfum, toiletpapier, bepaalde soorten ondergoed, enz.

Hoe wordt anale jeuk behandeld?

Anale jeuk wordt behandeld via behandeling van de oorzaak. Als die niet achterhaald kan worden, worden de wonden lokaal behandeld met wondhelende en ontstekingswerende geneesmiddelen. Hygiëne - zoals het goed wassen en drogen van deze delicate zone - is natuurlijk van het allergrootste belang.

Wacht niet te lang om met dit probleem naar de dokter te stappen, ook al vindt u het lastig om het onderwerp ter sprake te brengen. Hoe vroeger de wonden behandeld worden, hoe onschuldiger ze zijn en hoe sneller ze genezen. Het omgekeerde geldt ook.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/12/2016 - 10h31

Le guide de l’automédication, Uitgeverij Vidal, Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB