Alsmaar meer operaties, vaak ook ingrijpende, worden tegenwoordig ambulant uitgevoerd, zonder dat de patiënt dus in het ziekenhuis hoeft te overnachten. Deze snelle behandeling is zeker een troef, maar er zijn ook enkele kanttekeningen bij te plaatsen. Een woordje uitleg.

Vooruitgang op het vlak van chirurgie maakt ambulante operaties mogelijk
Dankzij de technische vooruitgang kunnen heel veel operaties (zoals cataract, spataders, artroscopie van de knie, amandelen) ambulant worden uitgevoerd en is er dus geen hospitalisatie meer nodig. De zieke hoeft dus geen enkele nacht in het ziekenhuis door te brengen: hij wordt de dag van zijn hospitalisatie geopereerd en mag na de operatie terug naar huis.
Vandaag worden 4 van de 10 operaties ambulant uitgevoerd, en dat worden er de komende jaren zeker nog meer vanwege de grote voordelen: de ingrepen zijn alsmaar minder invasief (er wordt alsmaar minder met het mes gewerkt en alsmaar meer langs natuurlijke weg), een minder zware chirurgie, minder letsels, betere pijnbestrijding, minder vaak complicaties
Er bestaan contra-indicaties voor ambulante chirurgie
Ambulante of dagchirurgie wordt niet toegepast bij ingrepen die gepaard gaan met sterke bloedingen (vasculaire chirurgie) of waarbij meerdere dagen toezicht vereist is (neurochirurgie).
Ze mag ook niet worden toegepast als de patiënt nog een andere ernstige ziekte heeft die een verhoogd toezicht vergt, zoals een niet gecontroleerde diabetes of respiratoire insufficiëntie.